Výzkum rezistence krav vůči infekcím mastitidy

Krávy v laktaci jsou náchylnější k infekci mastitidy v období okolo telení, kdy se rozkládají keratinové zátky na konci struků. V tomto období a zejména během prvního týdne laktace vzniká velké riziko vývoje mastitidy ve vemeni a vzniku jejích nových klinických případů. Studie s dojnicemi, které prováděli výzkumníci z univerzity Virginia Tech v USA (projekt Milk quality and milking management) ukázaly, že když byl do krmných dávek doplňován vitamin E v množství 1000 IU (u krav stojících na sucho) a 500 IU (u laktujících krav), rezistence krav k novým infekcím mastitidy se významně zvýšila. Dodání mikroelementů, hlavně mědi a zinku maximalizovalo schopnost neutrofilů (nebo somatických buněk) likvidovat patogeny a tím omezilo nové infekce mastitidy. Jak výskyt, tak rozšíření mastitidy bylo omezeno doplňky vitaminu E a selenu zvláště u jalovic, kterým byly tyto doplňky podávány 21 dní před otelením. Jeví se, že vitamin E je obzvláště významný 7 - 10 dní před otelením a 3 - 5 dní po otelení. Podobně krávy, kterým byl podáván jak vitamin E tak selen, měly kratší a méně intenzivní průběh klinické mastitidy a rychlejší reakci somatických buněk následující po mikrobiálním napadení a eliminovaly infekci rychleji. Užití vitaminu E a selenu společně bylo efektivnější než kterákoliv z těchto živin užitá sama o sobě. Navíc - je výhodné přidání beta karotenu do krmné dávky, protože to zvyšuje schopnost somatických buněk likvidovat bakterie během posledního období stání na sucho a během prvních 10 dnů laktace a snižuje dobu a intenzitu nové infekce mastitidy. Byl také zdůrazněn význam mědi a zinku u laktujících dojnic.

Feed Mix, 8, 2000, č.2, s.6 (Vo)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info