Porosty okurek na jihu Moravy napadla plíseň

Porosty okurek na jihu Moravy napadla plísen

Zahrádkári i velkopestitelé okurek na jihu Moravy již pres dva týdny bojují s plísní okurkovou. Vetšina zahrádkáru v Brne a nejbližším okolí již nerovný boj s plísní vzdala, ale zemedelci z jižnejších okresu se snaží nemoc zažehnat postriky a splnit tak své závazky v dodávkách pro konzervárenský prumysl.

Prestože plísen okurková se zejména v posledních patnácti letech v jihomoravském regionu objevuje bežne, letos je škoda, kterou plísen napáchala, mimorádne velká. Mnoho zahrádkáru na Brnensku prišlo až o polovinu úrody.

,Letos se na rozmachu plísne okurkové podepsaly zejména silné srážky s náhlým ochlazením a nebývale vydatné ranní rosy," uvedl Petr Ackermann, vedoucí oddelení baktericidu a fungicidu Státní rostlinolékarské správy v Brne.

,Pri našich výjezdech po kraji jsme videli i totálne znicené porosty v zahrádkách na Brnensku, Breclavsku a Hodonínsku. V méne vlhcích oblastech mají malopestitelé okurky znicené zhruba na 40 až 50 procentech ploch. Mnohem lepší situace je pochopitelne u velkopestitelu, kterí od objevení prvních príznaku plísne využívají - po porade s odborníky - nejméne osm osvedcených chemických postriku. Pokud se ale chemický prostredek použije pozde, jsou to vlastne vyhozené peníze oknem," zduraznil Ackermann.

Na Znojemsku se podarilo postup plísne chemicky zastavit, takže vetšina porostu je v pomerne dobrém stavu. Okurky salátové i urcené k nakládání se budou sklízet až na konci prvního zárijového týdne. V okolí Znojma se v nekolika prípadech objevila virová mozaika, po které na tykvích a okurkových plodech narustají nezvyklé boule. Odborníci ze státní rostlinolékarské správy se ale domnívají, že toto onemocnení nebude okurkám moc škodit.

Konzervári jsou i pres škody zpusobené plísní optimistictí. Reditel konzervárny Znojmia Znojmo Jirí Moravec uvedl, že zatím mají zpracovánu pouze petinu plánovaného množství okurek. Situace na okurkových lánech ale podle nej rozhodne není katastrofální, protože plísen je pod kontrolou. ,Vetší problémy nám zpusobuje fakt, že v okurkové špicce dozrály další duležité suroviny - napríklad paprika a švestky," doplnil Moravec.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info