Sladovaný čirok - funkční ingredience v chlebu z moučných směsí
23.08.2000 | ÚZPI
Sladovaný čirok jako funkční ingredience v chlebu z moučných směsí
Chléb ze směsí pšeničné a nepšeničné mouky ("composite bread") se vyrábí v řadě rozvojových zemí, protože použití nepšeničných druhů mouky redukuje export pšenice a umožňuje využití lokálních druhů cereálií. Čirok je v těchto zemích významnou plodinou a pro použití ve směsném chlebu je potenciálně velmi vhodný. Pekařské vlastnosti čirokové mouky jsou ovšem výrazně horší než u mouky pšeničné, a aby bylo možno z jejich směsi získat chléb přijatelné jakosti, je třeba čirokovou mouku předem upravit, a to zejména pokud se týká snížení teploty mazovatění škrobu a zvýšení vaznosti vody. Hypotéza, že těchto změn lze docílit sladováním čiroku a tepelným opracováním sladu, kterým se podpoří biochemické modifikace škrobových a neškrobových komponent zrna se ukázala jako oprávněná. Sladováním čiroku se teplota mazovatění škrobu téměř přiblížila hodnotě vykazované pšeničným škrobem, propařováním a vařením sladu před sušením byly zcela inaktivovány přítomné amylázy a zvýšen obsah enzymově susceptibilního škrobu a viskozita škrobového mazu sladové mouky. Mouka z tepelně opracovaného čirokového sladu pak byla s úspěchem použita jako 30% náhrada pšeničné mouky při výrobě formového chleba. Chléb se sladovou moukou byl mnohem měkčí, odolnější vůči tvrdnutí střídy a měl mnohem lepší chuť a texturální vlastnosti než chléb s nativní čirokovou moukou. Potvrdilo se, že kompletní inaktivace amyláz a zvýšený obsah zmazovatělého škrobu v čirokovém sladu jsou hlavními faktory, odpovědnými za podstatné zlepšení pekařských vlastností tepelně opracovaného sladu.
Cereal Chemistry, 77, 2000, č. 4, s. 428-432 (kop)
Další články v kategorii
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)
- Analytik: Zmírnění zákazu prodeje aut se spalovacím motorem je kosmetická úprava (18.12.2025)

Tweet



