Již žádná "černá noha"
29.08.2000 | ÚZPI
K černání pat stébel, které způsobuje půdní houba Gaeumannomyces graminis, je ze všech druhů obilnin nejvíce náchylná pšenice. Tato obávaná choroba je málo častá u žita a tritikale. Příčinou rozdílné citlivosti těchto tří druhů obilnin je podle názoru australských vědců chemická látka, která se vytváří v kořenech žita a tritikale. Bylo totiž zjištěno, že v kořenech tritikale a žita se vyskytuje sloučenina dihydroxybenzoxazin (DIBOA). V kořenech pšenice však tato substance zcela chybí. Laboratorní pokusy prokázaly, že i velmi malá koncentrace DIBOA zcela zastavuje vývoj černání pat stébel. Jestliže se v budoucnu podaří tvorbu DIBOA v kořenech pšenice vyvolat, bude tím možné zabránit jejímu napadení touto chorobou.
DLG-Mitt., 2000, č. 1, s. 9 (DK)
Další články v kategorii
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



