Přísnější limity jsou dědictvím minulosti
06.09.2000 | Agris
Přísněji stanovené limity obsahů některých škodlivých látek v tuzemských potravinách jsou dány horší kvalitou životního prostředí v ČR v minulosti. V rozhovoru pro Agris to dnes uvedl viceprezident Potravinářské komory ČR Jaroslav Camplík.
Podle jeho údajů vyplynul tento závěr z jednání PK a zástupců ministerstva zdravotnictví. "Naši lidé mají podle zdravotníků v organismu víc škodlivých látek, protože životní prostředí v bývalém Československu bylo více znečištěno a jejich zdraví je tak v určité míře více poškozeno než například v zemích Evropské unie. Avšak ne tím, co konzumovali v potravinách, ale co se do organismu dostalo z ovzduší a jinými způsoby," informoval Camplík. To je důvodem přísnějších limitů zdravotně nepříznivých látek.
"Musíme to ale hlídat, abychom zas nebyli papežštější než papež. U nás skutečně existují tendence být v této oblasti příliš přísní," uzavřel Camplík.
Další články v kategorii
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



