Liptovská mliekareň už vyrába bryndzu
14.09.2000 | Hospodářské noviny
Liptovská mliekaren už vyrába bryndzu
Liptovská mliekaren, a. s., Liptovský Mikuláš, obnovila 13. septembra výrobu bryndze vo svojej prevádzkarni v Ružomberku. Rozhodla o tom MUDr. Božena Timková, okresná hygienicka v Ružomberku, na základe laboratórnych výsledkov niekolkých desiatok sterov z výrobného prostredia bryndziarne. Tie boli negatívne na prítomnost baktérie Sh. sonei, ktorá spôsobuje nebezpecné crevné infekcné ochorenie - dyzentériu. Prítomnost baktérie nenašli ani vo vstupnej surovine na jej výrobu - v hrudkovom ovcom syre. Výrobu v ružomberskej bryndziarni pozastavili hygienici 8. septembra. Dôvodom bolo zistenie prítomnosti baktérie Sh. sonei u dvoch pracovníkov prevádzkarne, u ktorých sa však neobjavili klinické príznaky ochorenia na dyzentériu.
Další články v kategorii
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)

Tweet



