Proteco Partners: Obchod s řepkou kvete

Proteco Partners: Obchod s repkou kvete

Pres složitosti, které jsou pruvodním jevem podnikání u nás a zvlášte v zemedelství, nemohu uplynulý rok oznacit za neúspešný. Dnes ješte neznám zcela presné císlo, ale už je zrejmé, že obrat za rok 1997 se bude pohybovat kolem hranice 2,6 miliardy korun. To znamená mezirocní nárust o cca 400 milionu korun. Nepocítám-li pracovníky cisticky máku, podílel se v prumeru každý z dvaceti zamestnancu spolecnosti na celkové výši obratu

150ti miliony korun.

Na otázky odpovídá ing. Miroslav Fess, predseda predstavenstva firmy Proteco Partners.

Mužete zhodnotit výsledky cinnosti Proteco Partners za minulý rok?

Jsem samozrejme rád, že nám v posledních letech stoupá obrat o prakticky stejným tempem. Tento ukazatel má svou váhu pri hodnocení firmy, at už bankovními ústavy ci obchodními partnery.

V uplynulém roce se nám podarilo upevnit si pozici nejvetšího nákupce repky mezi obchodními firmami a stali se též jejím nejvetším exportérem. Velmi dobre si spolecnost vedla také ve vývozu krmného hrachu, repkových šrotu a výlisku, podarilo se též navázat stabilní smluvní vztahy na vývoz máku.

U dovozu se navýšily objemy u sójového extrahovaného šrotu, rybí a masokostní moucky. Na domácím trhu naše aktivity spocívaly krome již zmíneného semene repky v nákupu a prodeji potravinárského a krmného obilí, kdy jsme m.j. dodávali pšenici potravinárskou SFTR na základe výberového rízení.

Co nabídnete svým zákazníkum letos?

Obchodní strategie naší spolecnosti Proteco Partners je dlouhodobe orientovaná. Snažíme se navázané obchodní vztahy rozvíjet seriózne, na principu rovného partnerství. Nezdá se mi, a výsledek uplynulého roku to potvrzuje, že bychom museli tuto strategii nejak výrazne menit.

Intenzivneji chceme rozvíjet služby pro naše partnery, kterí nás oslovovali s požadavkem na rozšírení služeb. Proto jsme již v minulém roce vstoupili na trh s nabídkou dodávek hnojiv a agrochemických prípravku. Vzhledem k velkému zájmu letos naši nabídku sortimentne rozširujeme a zdá se, že mužeme obstát i po stránce ceny, dodacích lhut a prepravních podmínek. Loni jsme se rovnež stali provozovateli sušicky a cisticky maloobjemových plodin, jako je mák, horcice, kmín, travní semeno apod.

Špicková zahranicní technologie poskliznové úpravy nám umožnuje pokrýt ocekávanou produkci našich partneru.

A pokud jde o cenové relace?

Vycházíme z toho, že v obchodním vztahu musí být spokojen každý z jeho úcastníku. Myslím si, že trvale prokazujeme schopnost platit za zboží slušné ceny a vcas. O tom koneckoncu vypovídá i rostoucí objem obratu. Spolecnost se muže oprít o stabilní obchodní partnery, pricemž jejich okruh se stále rozširuje.

Krome toho se v posledních letech zvyšuje poptávka po predfinancování sklizne formou záloh. Je to logický dusledek rady faktoru. Od stále obtížnejšího prístupu k úverum, zvlášt v zemedelství, pres stagnaci prodejní ceny rady produktu, nepríznivé klimatické podmínky lonského léta s dopadem na kvalitu zejména potravinárské pšenice a výnosy repky, trvale sestupný trend platební schopnosti nekterých zpracovatelu až k tomu stežejnímu faktoru, kterým je sezonnost a biologický charakter rostlinné výroby. Rada pestitelu stále nemá dostatek vlastních zdroju pro pokrytí všech nákladu jako jsou osiva, hnojiva, agrochemie, nafta apod., které se musí vynaložit v prubehu celého roku, ale vracejí se v tržbách za sklizenou produkci až po sklizni. A ta je v našich podmínkách jen jednou do roka. Proto, stejne jako v predchozích letech, naše spolecnost vytvorila zdroje pro predfinancování letošní sklizne repky olejky.

Mužete podmínky predfinancování repky priblížit?

Ocekáváme, že pro vyplacení záloh budeme potrebovat cástku kolem 300 milionu korun. Vzhledem k naléhavé potrebe našich partneru bych byl rád, kdybychom je mohli vykrýt dríve než loni. Zálohy budeme opet poskytovat jako bezúrocné, jejich splatnost bude po sklizni formou zápoctu proti dodávané repce.

Pocítáme se zálohou standardne ve výši 2.000 Kc na každou tunu nasmlouvané repky. V soucasnosti hledáme cesty pro získání dalších financních zdroju pro navýšení cástky, kterou jsem uvedl. Toto navýšení reprezentuje dalších cca 150 milionu korun. Pokud by se nám podarilo tyto doplnkové zdroje zabezpecit, prikrocíme zrejme k té variante, že zvýhodníme naše stabilní partnery a to i ve vazbe na objem dodávané repky do maximální výše zálohy 3 000 Kc za tunu.

Pokud se jedná o cenu repky, vycházíme z toho, že u této komodity je zahranicní cena vyšší než na domácím trhu. V rámci postupného sbližování cen ocekáváme i v tomto roce urcitý cenový nárust.

To jste ale nabízeli loni také.

Jisteže, i to je soucástí našeho dlouhodobého prístupu k partnerovi. Letos však pocítáme s poskytnutím záloh dríve a ve vetším rozsahu. Zároven bychom chteli využít zkušeností získaných s predfinancováním a pokusit se nabídnout našim partnerum vetší efekt než "pouhé" predfinancování budoucích dodávek.

Zní to lákave, prozradíte nám, jak toho chcete docílit?

Celá naše ekonomika se potýká s problémem nedostatku kapitálu. Zvlášt tíživá je situace v zemedelství, které i v minulosti bylo úverováno zcásti prímo bankami, zcásti neprímo formou dodavatelských. Tyto zprostredkované úvery poskytovaly obvykle zpracovatelské ci obchodní subjekty, napríklad cukrovary ci sladovny formou dodávek osiv a prípravku na ochranu rostlin, proti smluvnímu závazku pestitele na dodávku cukrové repy ci sladovnického jecmene. Podniky ZZN poskytovaly odklady plateb za dodávky krmných smesí, naše spolecnost i jiní poskytovali zálohy na dodávku repky, obilovin, máku a pod. Potíž je v tom, že v dusledku inflace rostou jak ceny vstupu do zemedelství, tak i ceny zemedelských produktu. Proto pestitel každorocne potrebuje vetší objem prostredku na vypestování jednotky produkce. Stejne tak zpracovatel nebo obchodník, který tuto produkci nakupuje. Má sice stejný objem zásob jako v minulosti, ale ve vyšších cenách. A protože banky, zcela pochopitelne po zkušenostech s návratností nekterých dríve poskytnutých úveru, se nyní chovají velice obezretne a rozhodne nenavyšují úvery automaticky podle rustu ceny, je výsledek takový, jaký je. Financní zdroje potrebné pro zemedelskou výrobu se tak "zkracují" rychleji než v jiných odvetvích. Výsledek je, že firmám, které dodávají do zemedelství narustají pohledávky po lhute splatnosti.

Pruvodním jevem tohoto procesu je i to, že dochází k narušení pracne budovaných a letitých vazeb. Pestitel, který je v situaci kdy není schopen momentálne zaplatit za zboží, které odebral od svého stabilního partnera a nezbytne potrebuje další vstupy, nemá mnoho možností. Bud potrebné vstupy neodebere a tím vážne ohrozí svou budoucí produkci nebo se pokusí vyjednat se svým partnerem odklad platby anebo nakoupí od jiné firmy /mnohdy proti platbe predem ci za podstatne horších podmínek). Pak nutne nastává to, že dodavatelské firmy musejí do ceny zakalkulovat riziko opoždené platby.

Práve zde se nabízí možnost zvýšit efektivnost námi poskytované zálohy. Naší zásadou je, že zálohy nevážeme na nutnost odebrat od nás "protiúctem" zemedelské potreby jako hnojiva, agrochemii, služby atd. Protože však víme, že záloha bude zcásti využita na nákup techto vstupu, domníváme se, že není od veci, když tuto dodávku sami zajistíme nebo zprostredkujeme. Vysvetlím proc.

Naše spolecnost vyplácí v zálohách pohotove financní prostredky. Pritom nás kontaktuje rada firem, které dodávají do zemedelství hnojiva, prostredky ochrany rostlin, mechanizaci, služby apod. a nabízejí možnost dodat své výrobky za výhodnou cenu. Je to pochopitelné. V tomto prípade mají platbu za své zboží zajištenou, nemusejí navyšovat cenu o riziko za prípadné nezaplacení a navíc se jedná o velmi zajímavý objem obchodu.

Snažili jsem se na základe vlastního výberového rízení vytipovat perspektivní partnery v této oblasti. V agrochemii byl již kontakt navázán a dodávky prípravku již probíhají. U prumyslových hnojiv se situace ponekud zkomplikovala, ale veríme, že se v prubehu krátké doby vyreší.

Podotýkám znovu, že nehodláme naše partnery - producenty repky - nikterak zavazovat vyplácením záloh k odberu výrobku a služeb od konkrétních dodavatelu. Naším cílem je dát i v této oblasti takovou nabídku, kdy bude pro partnera mnohem težší ji odmítnout než prijmout.

Není to príliš málo?

Nezdá se mi to málo. Jednak si myslím, že byste jen steží u nás našli obchodní firmu, která prostrednictvím záloh každorocne vstoupí do zemedelství nekolika sty miliony korun. Dále je treba uvedomit si, že není jednoduché vybrat a provázat nekolik dodavatelských firem do systému, který by byl funkcní a predevším prinášel minimálne stejne kvalitní služby pri výhodnejších cenách pro naše partnery. Jsem presvedcen, že pokud se nám tuto myšlenku podarí dopracovat, bude prínosem a výhodou pro všechny úcastníky obchodu se zemedelskými výrobky i potrebami.

PR clánek pro Agronet Magazín CR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info