Vzory osevních postupů podle výrobních oblastí

Agrární noviny (Agroweb) 14.12.1999

Vzory osevních postupů podle výrobních oblastí

Ekonomickou úspěšnost pěstování polních i všech dalších zemědělských plodin ovlivňují v zásadě tří hlavní faktory: přírodní podmínky, hospodářské výrobní podmínky a odborné a organizační schopnosti hospodáře. Za nejlevnější opatření ke zlepšení efektivnosti rostlinné produkce se stále považuje dodržování základních zásad střídání plodin.

Vhodné přírodní podmínky nezávisí jen na průběhu klimatických hodnot, ale i na kvalitě půdy, tvaru pozemků, jejich svažitosti, vzdálenosti a také přístupnosti. Hospodářské výrobní podmínky jsou určovány cenami vstupů a cenami zemědělských produktů, hospodářskou polohou podniku, velikostí podniku i velikostí pozemků. Současný stav ukazuje, že zemědělce nelze ponechat liberalismu, tj. volné tvorbě tržních cen, ovlivňovaných spekulačními důvody k jejich neprospěchu. Proto se zemědělství ve státech EU řídí kvotacemi a řadou přímých i nepřímých podpor a dotací. Přes určitá zlepšení lze zemědělskou produkci v ČR za současného stavu jen velmi obtížně organizovat. A tím se dostáváme k osobním vlivům obhospodařovatelů půdy, které spočívají v odborných znalostech a organizačních schopnostech. Organizace a správa zemědělského podniku je úspěšná tehdy, když dokáží intenzivně spolupracovat s cílem uplatnit co nejúspěšněji svou tržní produkci v systému komoditních vertikál.

Nejlevnějším opatřením ke zlepšení efektivnosti rostlinné produkce je dodržování základních zásad pro střídání pěstovaných plodin na každém pozemku, na což se dnes také často zapomíná.

Z původního pastevního, stepního a prérijního hospodaření (existuje ještě dnes např. v Rusku a v USA), se vyvinulo přes jedno- dvoj- a trojhonné hospodaření hospodářství střídavé. Jeho základem je osevní postup buď pevný nebo volný, ale vždy takový, který umožňuje v daných podmínkách vhodné střídání pěstovaných plodin. I dnes je nejefektivnější klasický osevní postup z Anglie, známý Norfolk: okopanina, jař, jetel, ozim, luskovina, ozim.

V osevních postupech se mají střídat plodiny:

- mělce kořenící s hluboko kořenícími,

- úzkolisté se širokolistými,

- méně a více náročné na vláhu,

- náročné na hnojení stájovými hnojivy s nenáročnými,

- obohacující půdu dusíkem s plodinami náročnými na dusík,

- s delší a kratší vegetační dobou,

- s odlišnými nároky na jednotlivé živiny,

- s odlišným spektrem škůdců a chorob,

- s odlišnou náročností na přípravu půdy před setím a sázením,

- které se s předplodinami dobře snášejí.

Soubor pěstovaných plodin musí představovat co nejmenší podnikatelské riziko.

Základní sledy plodin v osevních postupech je nutno přizpůsobit příslušné výrobní oblasti nebo dalším místním specifickým podmínkám:

Výrobní oblast kukuřičná

Varianta I Varianta II

l. Vojtěška 1. Vojtěškotráva

2. Vojtěška 2. Vojtěškotráva

3. Vojtěška 3. Pšenice ozimá

(při kvalit. porostu) -

4. Pšenice ozimá 4. Kukuřice na siláž, cukrovka++

5. Cukrovka++ 5. Ječmen jarní

6. Ječmen jarní 6. Hrách, sója, bob, fazol

7. Kukuřice na zrno+ 7. Pšenice ozimá

8. Ječmen s podsevem 8. Kukuřice na zrno+

Výrobní oblast řepařská

Varianta I Varianta II

l. Vojtěška 1. Jetel červený (luční)

2. Vojtěška 2. Pšenice ozimá

3. Pšenice ozimá 3. Ječmen ozimý

4. Cukrovka++ 4. Řepka ozimá

5. Ječmen jarní 5. Pšenice ozimá

6. Kukuřice na siláž + 6. Hrách

7. Pšenice ozimá 7. Rané brambory++

8. Ječmen jarní s podsevem 8. Oves s podsevem

Výrobní oblast obilnářská

Varianta I Varianta II

1. Vojtěška 1. Jetel červený

2. Vojtěška 2. Pšenice ozimá

3. Pšenice ozimá 3. Žito ozimé

4. Pšenice ozimá 4. Brambory++

5. Cukrovka++ 5. Ječmen jarní

6. Ječmen jarní 6. Oves

7. Ječmen jarní 7. Kukuřice na siláž,

a zelené hnojení krmná řepa++

8. Cukrovka++ 8. Ječmen jarní, oves na zeleno

9. Ječmen jarní, oves na zeleno

Výrobní oblast bramborářská

Varianta I Varianta II

1. Jetel červený 1. Jetel červený

2. Pšenice ozimá 2. Žito ozimé

3. Ječmen ozimý 3. Brambory++

4. Brambory++ 4. Pšenice ozimá

5. Ječmen jarní 5. Řepka ozimá

6. Hrách, peluška 6. Pšenice ozimá, žito

7. Len 7. Krmná řepa, kukuřice sil. ++

8. Ječmen s podsevem Oves s podsevem

Výrobní oblast bramborářsko-ovesná

Varianta I Varianta II

1. Jetel červený 1. Jetelotráva

2. Žito ozimé 2. Jetelotráva

3. Brambory++ 3. Pšenice ozimá

4. Oves na zrno 4. Brambory, krmná kapusta++

5. Krmná řepa, tuřín++ 5. Ječmen jarní

6. Oves na zeleno 6. Oves na zeleno

Výrobní oblast pícninářská

Varianta I Varianta II

1. Jetelotráva 1. Travina

2. Jetelotráva 2. Travina

3. Žito ozimé 3. Travina

4. Brambory++ 4. Pohanka, proso

5. Luskobil. směska na zrno 5. Brambory, krmná řepa++

6. Krmná řepa, tuřín++ 6. Oves na zeleno

7. Oves s podsevem

Příměstské regiony

Varianta I Varianta II

1. Vojtěška 1. Jetel červený

2. Vojtěška 2. Pšenice ozimá

3. Pšenice ozimá 3. Brambory rané++, směsky+

4. Cukrovka++ 4. Ječmen ozimý

5. Zelenina 5. Zelenina +

6. Ječmen ozimý 6. Oves potravinářský

7. Směsky na zeleno+ 7. Kukuřice na siláž++

Imisně zatížené regiony

Varianta I Varianta II

l. Vojtěška na semeno 1. Jetel na semeno

2. Čirok HYSO-energetická plodina 2 Ječmen jarní osivářský

3. Řepa sazečka 3. Řepka ozimá na biopalivo

4. Řepa semenačka 4. Zeleniny na osivo

5. Konopí - energetická plodina++ 5. Zeleniny na osivo

6. Konopí - energetická plodina 6. Brambory sadbové++

7. Řepka jarní na biopalivo 7. Oves osivářský s podsevem

8. Ječmen ozimý osivářský s podsevem

Chráněná území vodních zdrojů

Varianta I Varianta II

l. Travina 1. Jetelotráva

2. Travina 2. Jetelotráva

3. Travina 3. Pšenice ozimá

4. Pšenice ozimá 4. Len olejný

5. Hrách jedlý 5. Lusk. obil. směska

6. Ječmen ozimý 6. Žito ozimé

7. Len olejnopřadný

8. Žito ozimé

9. Lusk. obil. směska+

Zelinářské osevní postupy

Varianta I Varianta II Varianta III

l. Jetelotráva 1. Jetel 1. Raná brukev, pozdní zelí

2. Jetelotráva 2. Jetel 2. Mrkev

3. Košťálová a listová zelenina 3. Rané zelí, pozd. květák 3. Raný salát, letní směska

4. Okurky nebo rajčata 4. Salátové okurky 4. Cibule, směska na zel. hnojení

5. Kukuřice cukrová 5. Cibule, po ní špenát 5. Rané zelí, pórek

6. Mrkev 6. Mezidobý květák 6. Fazole, špenát

7. Cibule 7. Jařina s podsevem

8. Jařina s podsevem

Poznámka: ++ = plné hnojení org. hnojivy, + = poloviční

Nedodržování základních zásad střídání zemědělských plodin v osevních postupech má za následek další prohlubování nepříznivého ekonomického stavu našeho zemědělství, protože zvyšuje finanční nároky na nezbytně jednostranné dávky průmyslových hnojiv a přípravků na ochranu rostlin, podporuje zhoršování půdní struktury a tím zvyšuje náklady na obdělávání půdy, způsobuje organizační zátěže při zabezpečování rostlinné produkce a zvyšuje riziko uplatnění rostlinné produkce na trhu při snížení počtu pěstovaných plodin na 4 a menší počet.

Zvýšení počtu pěstovaných plodin (i netradičních) naopak snižuje náklady na jejich produkci a umožňuje lepší uplatnění podnikatelského subjektu na vnitřním i zahraničním trhu.

Ing. Stanislav Komberec, zemědělský poradce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info