Případů pašování zvířat stále přibývá, někdy je lidé posílají i
21.04.2000 | Zemské noviny
Případů pašování zvířat stále přibývá, někdy je lidé posílají i poštou
Ostrava - Celníci na severní Moravě zaznamenávají stále častěji případy, kdy se lidé snaží nelegálně propašovat přes státní hranici exotická zvířata. Například před pěti dny zadrželi celníci v Sudicích na Opavsku Poláka, který se pokusil převézt v autě bez povolení do Polska šest papoušků. "Obchodníci ptáky nakoupí u nás na burze a načerno se je snaží převézt do Polska a dál na východ. Tam je prodávají za několikanásobnou cenu," uvedl Ivo Otáhal ze Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích na Moravě, která slouží jako záchytné zařízení pro zabavená zvířata. S pašovanými zvířaty se celníci setkávají i v poštovních zásilkách. "V jednom z balíků jsme nalezli na poště v Ostravě preparovanou hlavu aligátora. Odesílatel ji poslal matce jako dárek. Ani mrtvá zvířata se k nám nemohou bez povolení dovážet," uvedl mluvčí Celního ředitelství Ostrava Karel Moškoř. Při nákupu suvenýrů z mrtvých zvířat si lidé zpravidla neuvědomují, že zákon omezující dovoz a vývoz ohrožených druhů zvířat se vztahuje nejen na živá zvířata, ale i na části jejich těl. "Na dovoz kabelky z krokodýlí kůže zakoupené někde na tržišti by si majitel musel vyřídit povolení," řekl Otáhal.
Papoušci patří k často pašovaným zvířatům.
Foto cpa Martin Štěrba
(šle, rs)
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



