Cena ropy zřejmě poklesne

Cena ropy zrejme poklesne

V nejbližší dobe lze ocekávat oslabení ropy. Vzhledem ke skutecnosti, že cervencový kontrakt je vyhnán spekulativne nahoru a vzdálenejší mesíce dodání tolik nevzrostly, totiž vznikla na trhu s ropou disproporce. Vyplývá to z analýz nekterých maklérských firem ohledne svetových trhu energii, které má AGRIS k dispozici.

Ropa v prubehu týdne od 15. do 21. kvetna stagnovala okolo hranice triceti dolaru. Ropa v posledních týdnech prudce rostla tažena vývojem cen produktu. V tomto týdnu se dostala prumerná exportní cena clenu kartelu OPEC na hranici 28 dolaru. Pokud se nad ní udrží po dvacet dní, zeme kartelu by podle stávajících dohod mely zvýšit težbu. Dalším silným faktorem pusobícím na vývoj ceny je poslední aktivita vlády USA. Ministr energetiky Bill Richardson v prubehu týdne uskutecnil ctyri jednání s hlavními producenty a snažil se je primet ke zvýšení težby. Jeho námestek pro zahranicní záležitosti David Goldwyn s tímž úkolem odcestoval na Arabský poloostrov. Cílem cesty je Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Oman (není clenem OPEC). I presto, že jsou americké zásoby nízké, od brezna rostou, což je pozitivní signál. K ocekávanému poklesu by mohl prispet i cervnový kontrakt, který v pondelí expiruje. Vzhledem k vysokým spekulativním pozicím na vzestup jejich likvidace muže srazit cenu.

Podle statistik American Petroleum Institute zásoby ropy v týdnu koncícím dne 12. kvetna klesly o 2,234 milionu barelu na 304,873 milionu barelu. Podle ministerstva energetiky se naopak zvýšily o 200 tisíc barelu na 308,8 milionu barelu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info