Podporují nitráty zdraví ?
08.06.2000 | ÚZPI
V 80. letech se postarala diskuse kolem škodlivosti nitrátů o to, aby výzkum intenzívně usiloval o snížení jejich obsahu, zejména v listové zelenině. Evropská unie předepsala normy pro jejich limitní obsahy, které byly v jednotlivých zemích ještě zpřísněny. Koncem devadesátých let však nastal na "frontě nitrátů" klid. Podle příspěvku v nizozemském časopise "Agrarisch Dagblad" by měly výsledky výzkumu na univerzitě v Aberdeenu nyní dokonce dokládat pozitivní působení nitrátů na zdraví. Podle nich nitráty podporují imunitní systém.
Gemüse, 38, 2000, č. 5, s. 51 (FA)
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



