Růst českého HDP předběhl průměr EU

Rust ceského HDP predbehl prumer EU

S prekvapením prijali vcera ekonomové zprávu o zvýšení hrubého domácího produktu za 1. ctvrtletí letošního roku.

Hrubý domácí produkt (HDP) Ceské republiky se za letošní první ctvrtletí mezirocne reálne zvýšil o 4,4 procenta. Podle údaju Ceského statistického úradu (CSÚ) byl v prvním ctvrtletí vytvoren HDP v hodnote 439 miliard korun. Podle nekterých odborníku nejcerstvejší údaje potvrdily kvalitativní zmenu ceské ekonomiky, která dokonce predstihla prumerný rust Evropské unie. Tam oznámili rust ve výši 3,2 procenta. Vytáhly se ovšem i ekonomiky sousedních zemí, konkrétne Polska a Madarska, kde se HDP zvýšil o 6,0, resp. 6,8 procenta.

Výsledkem je potešen premiér Miloš Zeman, který nicméne nechce výsledek precenovat. "Opticky výsledek vyvolává o neco optimistictejší dojem než realita," uvedl. Príznivý vývoj ceského HDP odstartovalo šedesáti procenty zejména navýšení cistého exportu. Komoditami, o než je v zahranicí zájem, byly predevším elektrické stroje a prístroje, jejichž vývoz vzrostl o 11,6 miliardy a motorová vozidla, která zaznamenala nárust exportu o 8,1 miliardy. U ostatních dopravních zarízení se export zvýšil proti lonsku o 7,1 miliardy korun.

Ekonomové mají radost, že lidé moc neutrácejí

"Za príznivým vývojem ceské ekonomiky stojí predevším zlepšení hospodárské situace v Evropské unii, kam smeruje vetšina ceského exportu. Do zemí EU totiž putovala 73 procenta ceského vývozu," uvedl analytik Ceské sporitelny David Marek. Pri pohledu na vývoj ekonomiky EU a ceského prumyslu je pritom podle nej zretelne viditelná souvislost. Za pozitivní oznacují ekonomové také rust spotreby domácností, který zustává na prijatelných hodnotách. Domácnosti se podílely na rustu HDP zhruba trinácti procenty. To znamená, že po prekonání hospodárské recese se postupne zlepšila spotrebitelská nálada a domácnosti zacaly utrácet za zboží dlouhodobé spotreby.

"Zaznamenali jsme napríklad významné zvýšení prodeje motorových vozidel nebo tržeb v hobbymarketech," ríká Marek. Pripomnel také, že v prvním ctvrtletí došlo k mírnému poklesu nezamestnanosti a k rustu reálných mezd.

Dobrou zprávou je podle analyticky Conseq Finance Anne Blüherové 1,2procentní zvýšení reálné tvorby hrubého fixního kapitálu, které je prvním prírustkem od prvního ctvrtletí 1997. Blüherová míní, že za tímto vývojem stojí zejména investice do stavebnictví. Oživení investicní aktivity je podle ní podporováno prílivem zahranicních investic a relativne nízkou úrovní reálných úrokových sazeb. Podle clena bankovní rady Ceské národní banky (CNB) Miroslava Hrncíre ceská ekonomika prožívá fázi oživení. Z rozboru dat podle nej ovšem vyplývá, že významný podíl na vykázaném tempu rustu je treba pricíst i vlivu nízké srovnávací základny. Rust o 4,4 procenta je nejlepším výsledkem od roku 1996. "Zastavilo se tak nekolik let trvající rozevírání nužek ve výkonnosti, nicméne tak vysoké tempo se v následujícím období neudrží a bude se pohybovat kolem dvou procent," soudí analytik Bank Austria Creditanstalt Pavel Sobíšek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info