Vertikály urychlí oběh peněz

Základní ambicí vytvářených výrobkových vertikál je podle předsedy představenstva AGROPOL Group Jiřího Malúše urychlit obrátku finančních prostředků, které jsou ve výrobkové vertikále realizovány. Uvedl to v rozhovoru pro AGRIS.

"V současné době dochází k disproporci v termínech jednotlivých plateb, kdy obchodní řetězce mají dobu splatnosti 30 až 40 dnů, zpracovatel kolem 100 dnů a k nám se dostanou peníze od prvovýrobců ještě později. Naše ambice je taková, že bychom chtěli udržet splatnost nastavenou řetězcem, čili chceme v rámci vertikály dosáhnout vyšší obrátkovosti finančních prostředků. To samozřejmě znamená menší náklady na úvěry, nebo je možné úvěry použít na jiné účely obchodního typu," konstatoval Malúš.

Podle jeho dalších slov bude role kapitálově silně vybavených společností typu AGROPOL na domácím trhu narůstat, zejména ve vytváření výrobkových vertikál, a to i v živočišné výrobě. Právě AGROPOL již jednu takovou vertikálu před nedávnem dokončil - jejím výsledkem je produkce kuřecího masa finalizovaná společností Jihočeská drůbež Vodňany, jejíž podíl na trhu činí v uvedené komoditě 25 až 28 procent.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info