Neotame - nové sladidlo
10.07.2000 | ÚZPI
Neotame je nové nenutriční sladidlo, které se vyrábí z aspartamu. Vzhledem ke značné podobnosti s aspartamem má také jemu podobné vlastnosti, např. čistou sladkou chuť podobající se sacharóze, bez nežádoucí hořké nebo kovové pachuti, která je běžná u řady jiných umělých sladidel. Mezi hlavní výhody neotame patří:
- na rozdíl od aspartamu je stabilní v oblasti neutrálního pH, což umožňuje značně rozšířit jeho aplikace (např. v pekařských výrobcích),
- je chemicky inertní vůči redukujícím cukrům a derivátům aldehydů, a lze tak kombinovat s redukujícími cukry (glukózou, fruktózou, vysokofruktózovým kukuřičným sirupem, maltózou, laktózou aj.) a aromatickými látkami na bázi aldehydů (vanilinem, etylvanilinem, skořicovým aldehydem, benzaldehydem, citralem aj.),
- po konzumaci neuvolňuje neotame do organismu významné množství metanolu a fenylalaninu, a proto není nebezpečný pro osoby s fenylketonurií,
- předpokládá se, že bude levnější než sacharóza nebo aspartam (vztaženo na stejnou sladivost).
Neotame je 30 až 60 krát sladší než aspartam a 6 000 až 10 000 krát než sacharóza. Ve vodných systémech je jeho rozpustnost několiksetkrát vyšší než je zapotřebí pro získání sladivosti odpovídající 10% roztoku sacharózy. V kyselém prostředí se chová podobně jako aspartam, v neutrálním je výrazně stabilnější. Energetická hodnota je max. 1,2 kJ/g, což odpovídá max. 0,0002 kJ na jednotku sladivosti (aspartam: 17 kJ/g, 0,085 kJ na jednotku sladivosti). Neotame lze tudíž v dávkách, které se používají, považovat za neenergetické, nekariogenní sladidlo.
Food Chemistry, 69, 2000, č. 3, s. 245-257 (-kvas-)
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



