Sodík zvyšuje riziko úmrtí u osob s nadváhou

Příjem sodíku je v současné době v západních zemích několikanásobně vyšší než byl během postupného vývoje člověka. Prokázalo se, že sodík indukuje u osob citlivých na sůl hypertenzi. Jiné zdravotné důsledky vyššího příjmu sodíku však byly dosud nejednoznačné. V Journal of the American Medical Association (282, 1999, č. 21, s. 2027-34) zveřejnili výsledky rozsáhlé studie provedené na Universitě v New Orleans, podle které vyšší příjem sodíku zvyšuje u osob s nadváhou riziko úmrtí z důvodu mrtvice, onemocnění srdce a z jiných příčin. Osoby s normální hmotností a s nadváhou zahrnuté do studie byly podle příjmu sodíku rozděleny vždy do čtyř skupin, v každé skupině se sledoval počet případů úmrtí. Údaje byly upraveny pro energetický příjem, systolický tlak, sérový cholesterol, BMI (body mass index), diabetes, kouření cigaret, příjem diuretických preparátů a alkoholu. Zjistilo se, že neexistuje vztah mezi příjmem sodíku a onemocněním u osob, které neměly nadváhu. U osob s nadváhou však každých 100 mmol (2300 mg) dalšího příjmu sodíku denně bylo spojeno se zvýšením počtu případů úmrtí z důvodu: infarktu o 89 %, onemocnění srdce o 61 %, z ostatních příčin o 39 %. Jde o první studii, která ukazuje, že sodík zvyšuje riziko úmrtí u osob s nadváhou bez ohledu na krevní tlak.

Nutrition Science News, červen 2000 (-kvas-)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info