Klonovaná kráva Kaga 2 porodila v Japonsku telátko

Poprvé v historii se vědcům podařilo přivést na svět tele, jehož matkou je klonovaná kráva. Oznámilo to v úterý tokijské ministerstvo zemědělství s tím, že porod se uskutečnil ve výzkumném středisku hospodářských zvířat v severojaponském městě Išikawa.

"Telátko vypadá zcela normálně a je stejně jako jeho matka zdravé," řekl nejmenovaný pracovník institutu na adresu 53 centimetrů dlouhé a 26,5 kilogramu vážící samičky, jež přišla na svět přirozenou cestou. Již sedm minut po porodu stála bez cizí pomoci na vlastních nohách a sála od matky mléko.

Kráva nesoucí jméno Kaga 2 byla uměle oplodněna loni na podzim. Vědci označili porod za významnou událost, která potvrzuje, že i klonované krávy jsou schopny porodit zdravá mláďata. Jde podle nich také o další pokrok v oblasti klonování a jeho využití ke zlepšování kvality hovězího masa. Tele, které ještě jméno nedostalo, bude nyní předmětem pozorování. Vědci zvažují, že by jej v budoucnu využili jako náhradní matku. "Poslouží nám k experimentálním účelům, takže ho nesníme," řekl dále citovaný odborník.

V září se má v Išikawě narodit tele další klonované krávě. Matkou se má tentokrát stát Noto 2, dvojče Kagy 2. V srpnu budou oběma kravám dva roky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info