Příprava střední firmy na vstup země do EU
10.07.2000 | Hospodářské noviny
V Praze vzniká pilotní projekt přípravy střední firmy na vstup země do EU
Hospodářská komora hl. m. Prahy a její sekce pro EU hledají středně velký podnik, který bude ochoten už teď adaptovat se na situaci, jež nastane po přijetí do unie.
Vstup do Evropské unie je pro Českou republiku nutností a dojde k němu v zásadě bez ohledu na vnitropolitickou konstelaci. Začlenění země do unie bude mít charakter zásadní ekonomické změny, již budou muset zakomponovat do své podnikatelské strategie všechny tuzemské podnikatelské subjekty. Většina firem však zřejmě nebude schopna a asi ani ochotna sama do hloubky problematiku blížících se změn studovat, tím méně na ně samostatně a včas reagovat. Vzhledem k tomu, že Praha je jediným regionem republiky, jehož HDP je nad průměrem EU, nelze pro podniky v metropoli příliš počítat s podporou z bruselských strukturálních fondů. Přitom konkurenceschopnost pražských podnikatelských subjektů nemusí být nutně na vyšší úrovni.
Zejména z těchto premis vycházelo představenstvo Hospodářské komory hlavního města Prahy, když na sklonku loňského roku ustavovalo svoji sekci pro Evropskou unii. Ta za svůj první konkrétní úkol přijala zpracování modelového případu pražského podniku střední velikosti, jehož vedení je schopno a ochotno již v této etapě přibližování naší země Evropské unii orientovat podnik na komplexní adaptaci na situaci, která nastane po přijetí České republiky do EU.
Jak našemu listu řekl ředitel úřadu Hospodářské komory hl. m. Prahy Zdeněk Kovář, půjde o otevřený projekt, jehož výsledky mají seznámit širokou podnikatelskou veřejnost s výhodami vstupu do Evropské unie, ale zejména s úkoly a překážkami, které před firmami stojí v etapě adaptace na budoucí vstup do EU.
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



