Britové "berou" produkty ekologického zemědělství

Doucha: Britové "berou" produkty ekologického zemědělství

Jednou z šanci pro české zemědělství by mohlo být zvýšení produkce výrobků na bázi ekologického či organického zemědělství až do výše pěti nebo i deseti procent celkové domácí zemědělské produkce. V rozhovoru pro AGRIS to uvedl ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky (VÚZE) Tomáš Doucha po svém návratu z prvního ročníku zemědělské výstavy "Royal Agricultural Show" v Anglii.

V Británii například podle Douchy produkce i spotřeba výrobků ekologického zemědělství roste, i když jsou v některých případech až dvojnásobně dražší. "Ukazuje, že ekologické zemědělství dokáže v Británii udržet část zemědělců při životě," konstatoval Doucha.

Jedním z námětů pro prvovýrobce by mohla být podle šéfa VÚZE i britská inspirace "výroby květnatých luk". "Tyto louky jednak zachovávají biodiverzitu, a navíc jsou na pohled hezké. Takové louky bychom mohli určitým způsobem vypěstovat i u nás," řekl Doucha.

Na produkci květnatých luk přispívá v Británii stát. "Není však nijak velká a je směrována především pro odstartování projektů," informoval Doucha.

Louky jsou podle něj vytvářeny jako pásy kolem polí, a jejich další role je zabránit erozi půdy. Pokud je půda ve vlastnictví na ní hospodařícího zemědělce, má totiž vlastník zájem zachovat její hodnotu - a tedy omezit erozi. Jedním z měřítek státní podpory květnatých luk je počet bylin, které na nich rostou, a které nevyrostou samy od sebe. "Musí být vidět, že do toho zemědělec vložil nějakou práci," uvedl Doucha. Připomněl nicméně, že programy květnatých luk se hodí zejména do takových oblastí, kde "je rozumné investovat do volné přírody".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info