ČR by mohla ovlivňovat politiku EU ještě před vstupem

Velká Británie hodlá prosazovat, aby mohly nově vstupující země ovlivňovat reformu společné zemědělské politiky Evropské unie (CAP) ještě před svým vstupem. Vyplynulo to, jak pro AGRIS uvedl ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha, z vyjádření první náměstkyně britského ministra zemědělství Joyce Quinn při nedávná návštěvě české delegace v čele s ministrem Janem Fenclem v Anglii.

Velká Británie očekává, že ČR bude aktivní," řekl Doucha. Připustil ovšem, že tento názor zastává v současné době jen liberální část zemí EU, kromě Británie například také Dánsko nebo Švédsko, která je ve stávající Patnáctce v menšině.

Uvedené země také podle Douchy podporují takové reformy CAP, které by omezovaly cenové deformace na vnitřním trhu jednotlivých členských zemí a významný vliv EU na deformaci cen na světovém trhu. "Prakticky jde o pokles cen na vnitřních trzích na úroveň světových cen při posilování role multifunkčního zemědělství jako alternativy k produkčnímu zemědělství, přičemž propad produkce by měl být kompenzován. Za tuto kompenzaci by ale měli zemědělci něco odvádět - a to rozvoj enviromentálních prvků v krajině," konstatoval Doucha.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info