Kvalita ekologicky pěstovaných obilovin
17.07.2000 | ÚZPI
Při porovnání konvenčního a ekologického pěstování obilovin je důležitá volba odrůdy a dalších pěstitelských faktorů. Konvenční pěstování se obvykle vyznačuje vyššími výnosy. Paradoxní je snížení výnosů v důsledku snížení emisí SO2. Z hlediska jakosti obilovin se při ekologickém pěstování nejmarkantněji projevuje nižší obsah dusíkatých látek (u pšenice nižší obsah lepku), což rozhodujícím způsobem ovlivňuje technologickou kvalitu pšenice a výrobků z ní. U žita tento parametr nemá zásadní vliv na technologickou kvalitu, u sladovnického ječmene to může být výhodné. Rozdíly v aminokyselinovém složení nemají jednoznačnou tendenci. Z hlediska mikrobiologické a mykotoxikologické kvality nebyly zjištěny rozdíly. Pro extenzívní ekologické pěstování se doporučuje např. pšenice špalda.
Výživa a potraviny, 55, 2000, č. 3, s. 86 - 87 (-sk-)
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



