Pozor - plíseň bramborová ohrožuje kvalitu brambor

Současný průběh počasí i jeho výhled na nejbližší období vytváří velmi příznivé podmínky pro šíření plísně bramborové ("fytoftora") v porostech všech skupin odrůd brambor na celém území České republiky.

Ohroženy jsou především porosty brambor pěstované na rizikových lokalitách tj. zejména tam, kde je omezená možnost proudění vzduchu, místa s častými mlhami, údolní polohy a polohy v blízkosti vodních ploch a toků, při čemž nelze vyloučit i další oblasti postižené vydatnými dešťovými srážkami. Na všech těchto lokalitách jsou porosty brambor vystavovány silnému infekčnímu tlaku plísně bramborové a při absenci ochrany nebo při její nedostatečně prováděné realizaci lze očekávat velmi sníženou kvalitu hlíz. Za vlhkého počasí s teplými nocemi nad 10 oC a silnou oblačností během dne se tato choroba rychle šíří. Postačí několik hodin ovlhčení listů brambor (rosa, mlha, déšť) a dochází k infekci především listových pletiv. Při nedostatečně prováděné ochraně a trvání pro chorobu příznivých podmínek listy odumírají, choroba postupně přechází na stonky a hlízy. Napadené hlízy nelze používat ke konzumu, k sadbě, ale ani ke skladování, neboť většinou dochází k jejich zahnívání a jsou nepoživatelné. Vedle porostů brambor jsou ohroženy rostliny rajčat.

S ohledem na stávající povětrnostní situaci podporující nejen vývoj, ale i rozvoj a šíření choroby a ve snaze současně snížit potenciální nebezpečí ohrožení kvality úrody hlíz brambor je bezpodmínečně nutné věnovat pozornost porostům brambor pěstovaných především na rizikových lokalitách. Půjde zejména o kvalitně prováděné chemické ošetření v intervalech odpovídajícím účinnosti použitým fungicidním přípravkům a byla tak vytvářena ochranná clona na porostech brambor proti plísni bramborové. Výběr vhodných fungicidních přípravků je k dispozici u distributorů přípravků na ochranu rostlin. Potřebné informace o výskytu plísně bramborové, případně její intenzitě a předpovědi poskytnou všechna okresní oddělení Státní rostlinolékařské správy nebo její oblastní odbory se sídlem v Praze, Táboře, Plzni, Žatci, Havlíčkově Brodě, Brně a Opavě. V pravidelných intervalech vydává Státní rostlinolékařská správa pro Českou republiku krátkodobou prognózu výskytu potenciálního ohrožení porostů brambor plísní bramborovou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info