Potravináři mají výhrady k novele zákona

Potravinári mají výhrady k novele zákona

Ackoli je Potravinárská komora CR (PK) s novelou zákona o potravinách, kterou uplynulý týden schválil parlament "celkem spokojena," predpokládají v nekterých bodech ješte urcité úpravy. V rozhovoru pro AGRIS to uvedl viceprezident PK Jaroslav Camplík.

"Za nejduležitejší považujeme, že se v návrhu novely zákona podarilo zmírnit na únosnou mez prokazování shody," rekl Camplík s tím, že puvodne navrhované "nesmyslné vzorkování" by k nicemu nevedlo a bylo by prísnejší než je tomu v legislative Evropské unie. Komora se pritom podle Camplíka kloní i k vetšine pozmenovacích návrhu, které se pri projednávání novely snažil v parlamentu neúspešne prosadit místopredseda zemedelského výboru Jaroslav Pešán. To se týká napríklad zpresnení kompetencí státních orgánu vykonávající dozor nad kvalitou potravin, kde potravinári "již dríve vyslovovali názor, že by je bylo treba upravit". "V soucasné dobe to ale pro nás není neco, co by nám príliš komplikovalo život," konstatoval Camplík. Urcité komplikace by však mohlo prinést povinné oznacení potravin veškerých potravin pricházejících pri výrobe do styku s geneticky modifikovanými organismy. Stejne jako Pešán se Camplík domnívá, že prijaté rešení je prísnejší než stávající legislativa EU, a pro takto oznacované potraviny to bude podle Camplíka znamenat urcité problémy pri jejich prodeji, protože spotrebitel technologiím GMO neverí. Z návrhu zákona by bylo podle Camplíka vhodné vypustit i nekteré pojmy, jako je "etické znepokojení spotrebitele", zejména proto, že tuzemský spotrebitel není podle jeho názoru dosud dostatecne vzdelán v tom, aby tyto pojmy dokázal objektivne posoudit.

Camplík pripomnel, že v procesu diskusí o podobe novely zákona o potravinách nebylo pripomínkovým místem v té dobe existující Potravinárské sdružení CR. "Materiál dostaly jen nekteré svazy," rekl Camplík.

V další diskusi o potravinárské legislative však již, po dohode s ministrem zemedelství Janem Fenclem, potravinári pripomínkovým místem jako PK budou. "Dosud jsme nemeli sjednocená stanoviska," komentoval minulost Camplík.

Nyní jsou ale podle jeho slov potravinári k legislativní iniciative pripraveni a sjednoceni a budou mít na její posuzování více casu. "Budeme se muset k tomu (soucasné podobe s potravinárstvím souvisejících zákonu - pozn. autora) vracet," zduraznil viceprezident PK.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info