Pospíšil: V Bruselu bychom měli být aktivní

"Evropská unie (EU) je velmi otevřená k tvůrčí diskusi s kandidátskými zeměmi. Nyní bude záležet na tom, jak budou Češi chytří a jak dokáží tohoto prostoru využít," uvedl na dnešní tiskové konferenci věnované závěrům z jednání nevládních organizací z deseti zemí střední a východní Evropy, které proběhlo ve dnech 10. až 12. července v Bruselu, tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Michal Pospíšil.

Pospíšil zároveň upozornil, že rozpočet EU nepočítá do roku 2006 pro kandidátské země s přímými platbami. Budou však moci zřejmě využít finančních prostředků z takzvaných strukturálních fondů.

Za zajímavý signál z EU označil dnes tajemník ASZ výrazný růst významu evropského parlamentu. "Zatímco dříve byly více zdůrazňovány exekutivní pravomoci evropské komise, v současné době se posouvá význam k evropskému parlamentu," informoval Pospíšil. "V parlamentu je ovšem velmi široké spektrum názorů," konstatoval Pospíšil v souvislosti s názory členských zemí na harmonogram rozšíření EU. O to více je podle jeho slov třeba, aby se ČR snažila maximálně využít předvstupního období k lobbingu při prosazování svých zájmů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info