Zelenina - víc než pouhá potravina
20.09.2000 | ÚZPI
Je možné pouhou konzumací ovoce a zeleniny cíleně předcházet některým chorobám? Pozornost se v současné době zaměřuje na různé druhy rakoviny. Proto se touto otázkou zabývala skupina odborníků při zdravotní škole v Bostonu ( Harvard School for Public Health, Boston, USA). V průběhu desetiletého pokusu probíhal u 50 000 osob průzkum jejich stravovacích zvyklostí a zdravotního stavu. Dospěli přitom k tomuto závěru: Zatímco zvyšování celkového množství ovoce a zeleniny vedlo jen k malému poklesu rizika sledovaného druhu rakoviny (močového měchýře), měly zeleniny z čeledi brukvovitých (tedy především košťáloviny) průkazný vliv. Riziko rakoviny činilo u skupiny s nejvyšší konzumací těchto druhů zeleniny pouze 49 % ve srovnání s osobami s jejich nízkým příjmem. Z různých druhů brukvovitých vykazovaly nejvyšší pozitivní efekt brokolice a hlávkové zelí. O důvod více pro "renesanci " košťálovin do kuchyní.
Gemüse, 36, 2000, č. 7, s. 5 (FA)
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



