UV záření a strava
03.10.2000 | ÚZPI
UV zárení a strava
UV zárení se považuje za karcinogen, nekdy se uvádí jako "kompletní karcinogen", nebot je schopné iniciovat i propagovat vznik rakoviny. Pri pobytu na slunci se doporucuje používat krémy s UV filtry. Vzhledem k tomu, že se ozonová vrstva stále zmenšuje, jsme vystavováni úcinkum UV zárení i tehdy, je-li zataženo, pricemž krémy s obsahem UV filtru se obvykle v tomto prípade nepoužívají. Vhodné složení stravy, tj. stravy s dostatecným obsahem tzv."fotoprotektantu" je proto alternativním a potenciálne úcinnejším zpusobem ochrany pokožky pred škodlivými úcinky UV zárení. TNO, výzkumný ústav v Nizozemí, je koordinátorem tríletého (1998-2001) výzkumného projektu financovaného EU (ENV 4-CT97-0537), který pod názvem "Vliv UV zárení na zdraví; ochrana organismu prostrednictvím stravy" zkoumá urcité faktory stravy, které by mohly sloužit jako fotoprotektanty, pricemž za slibné se považují omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, antioxidacní vitamíny C a E, popr. jiné antioxidanty. Dosud se zjistilo, že konzumací stravy obohacené o EPA se:
- osminásobne zvyšuje zaclenení EPA do epidermálních lipidu (zvýšení biologické využitelnosti EPA),
- zvyšuje minimální dávka UV zárení, která vyvolává zarudnutí pokožky (lze pobývat déle na slunci),
- zamezuje poškození DNA (nosici genetických informací),
- zamezuje rychlému stárnutí pokožky (poškození kolagenu a fibrillinu),
- chrání vitamíny a lipidy pred oxidací.
Výsledky projektu byly prezentovány 1.-6. cervence t.r. v San Franciscu, Kalifornii na Mezinárodním kongresu o fotobiologii.
Další články v kategorii
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)

Tweet



