Ruské pivovary dovážejí suroviny
05.10.2000 | Hospodářské noviny
Za jediný lonský rok se vlastní produkce ruských závodu zvýšila o plnou tretinu
Krizová situace v zemedelství bude nadále ovlivnovat import surovin pro výrobu piva v Rusku.
Ze statistických sedmi litru v roce 1996 na 25 litru loni vzrostla spotreba piva v Rusku. Rustový trend bude nejspíše trvalejší povahy, i když za nejvetšími pivari budou Rusové asi ješte dlouho zaostávat. Americtí odborníci odhadují rocní hodnotu ruského pivního trhu na pet miliard dolaru.
Tamní výrobe nedávná krizová devalvace rublu - podobne jako mnoha jiným oborum - spíše prospela. S rustem tuzemské produkce se snižuje podíl dovozu piva - podle údaju zverejnených v americkém casopise AgExporter klesl z 21 procent v roce 1998 na pouhá ctyri procenta loni a na této úrovni se pravdepodobne udrží.
S pomocí zahranicních investoru, kterí v posledních trech letech napumpovali do tohoto odvetví v Rusku kolem miliardy dolaru, vznikají solidní základy domácího pivovarnického prumyslu. Výrobci se proto v soucasné dobe na úradech dožadují zvýšení cel na dovoz hotového nápoje, a naopak jejich snížení u importu potrebných surovin. Jedním z hlavních problému tohoto odvetví je totiž jejich nedostatek, zejména pokud jde o sladovnický jecmen a chmel. Vzhledem k vleklé krizi v ruském zemedelství bude i v príštích letech vlastní nabídka techto komodit nedostatecná a pivovary závislé na dovozech budou usilovat o dlouhodobé kontrakty se zahranicními dodavateli.
Potenciální potreby ruského trhu, pokud jde o import sladu, se odhadují na 470 tisíc tun rocne. V letech 1996 - 1999 se jeho nákupy pro Rusko zdvojnásobily na 250 tisíc tun. Hlavními dodavateli jsou Francie, Nemecko a Finsko, v poslední dobe také stále výrazneji USA. Poptávce nestací ani vlastní ruská produkce chmele (loni na úrovni 500 tun). Jeho dovoz je zatížen clem ve výši 5 - 15 procent.
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



