Vápník v hlízách bramborách: funkce a vliv na kvalitu
09.10.2000 | ÚZPI
Kvalita bramborových hlíz a z nich vyrobených produktů je ovlivněna mj. i obsahem minerálních látek. V této souvislosti se jako důležité živiny uvádějí draslík a fosfor. Prokázalo se však již mnohokrát, že také vápník plní v bramborových hlízách základní funkce a má význam pro řadu kvalitativních znaků. Podílí se např. na stabilizaci buněčných stěn, stimuluje na ně vázané enzymy a jeho deficit může vést k neparazitárním chorobám, popř. ke zvýšené náchylnosti k nežádoucím změnám zbarvení. Vzhledem k tomu, že se vápník podílí na pevnosti buněčných stěn, má vliv i na chování hlíz konzumních brambor při tepelném zpracování. Na rozdíl od jiných živin zůstává u vápníku řada otázek nedořešených, pouze na úrovni hypotéz. Vzhledem k působení vápníku v rostlinné buňce, a tedy i v hlíze brambor, lze vyvodit jeho přímý i nepřímý vliv na kvalitu hlíz, a proto by se jeho význam jak v zemědělské produkci, tak ve zpracovatelském průmyslu neměl přehlížet.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



