Čísla o stavu zásob vyděsila ropný trh

Cena ropy včera začala opět nebezpečně stoupat, v závěru dne pak mírně klesla

Ubývají nám zásoby surové ropy a topného oleje, varovali Američané. Obchodníci na světových trzích neváhali a prudce zvýšili cenu "černého zlata".

Ceny ropy na světových trzích zapomněly na posilovací tendence posledních dní a vrátily se "do starých kolejí". Jinými slovy: ropa začala opět zdražovat. A důvod? Zásoby surové ropy a ropných produktů ve Spojených státech se povážlivě ztenčují. Obchodníci to nevidí rádi, a proto ženou cenu "černého zlata" vzhůru. Ropným odvětvím sponzorovaný Americký ropný institut (API) v úterý oznámil, že zásoby surové ropy ve Spojených státech na konci minulého týdne klesly o dalších 3,93 milionu na 283,83 milionu barelů, zatímco zásoby destilátu klesly o 3,31 milionu na 113,22 milionu barelů.

Zima bez topného oleje

Okamžitě po zveřejnění zprávy vyrazily ceny ropy prudce vzhůru. V elektronickém systému ACCESS - kde se obchoduje ve večerních hodinách po uzavření komoditních trhů - vzrostla cena termínového kontraktu americké ropy WTI s listopadovým dodáním na 34 dolarů za barel. To je nárůst o výrazných 82 centů proti oficiálnímu závěru na newyorské burze. "Tato zpráva jen potvrdila předpoklady, že zásoby destilátů jsou na kritické úrovni," prohlásil analytik společnosti Energy Merchant Thomas Blakeslee. Zásoby topného oleje jsou přitom v současné době v USA proti stejnému období loni nižší o zhruba 35 procent. Mnozí odborníci varují před akutním nedostatkem této suroviny zvláště v nadcházejících zimních měsících.

Co bude dál? Evropské trhy, na kterých se převážně obchoduje severomořská ropa typu Brent, nezačaly včerejší obchodování ve srovnání s USA o moc lépe. Cena listopadového kontraktu na ropu Brent vzrostla na začátku včerejšího obchodování v Londýně na 32,65 amerických dolarů za barel, a proti úternímu závěru se tak zvýšila o 80 centů. Odpoledne však Brent klesl pod psychologickou hranici 32 dolarů za barel a sestoupil i pod úterní úroveň. Obchodníci to ovšem podle agentury Reuters označují jen za technickou reakci na příliš rychlý dopolední růst a předpokládají, že obavy z nedostatku topného oleje v USA před nadcházející zimou a z napětí na Blízkém východě budou růst ceny ropy nadále podporovat.

Clintonovo rozhodnutí

Euforie z nižších cen této strategické suroviny vypukla koncem minulého měsíce. Prezident Spojených států Bill Clinton se tehdy rozhodl k radikálnímu kroku: pustit na světové trhy velkou část strategických ropných rezerv. Cena se okamžitě dostala pod kritickou hranici 30 amerických dolarů za barel. Mezitím sice ropa zase o něco podražila, odborníci však až do včerejška považovali Clintonovo rozhodnutí za klíčový krok k tomu, aby bylo zažehnáno nebezpečí ropné krize. Jak se budou v závislosti na hodnotě ropy vyvíjet ceny pohonných hmot, je zatím ve hvězdách. Rozhodně lze konstatovat, že letos se tuzemští motoristé výrazně nižších cen benzinu nedočkají.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info