Chov koz a ovcí prožívá renesanci

České podhorské louky a pastviny opět ožijí. Vrátí se na ně stáda ovcí a koz. Obnova chovu našla zázemí v odbytových družstvech. Chovatelé se víc dozvědí na Výstavišti v Lysé, kde až do neděle odborníci nabízejí všem současným ibudoucím chovatelům poradu.

Praha - Ještě donedávna se zdálo, že ovce a kozy, které z českých podhorských oblastí v uplynulých letech zcela zmizely, se na louky do podhůří už nikdy nevrátí. O jejich chov neměl nikdo zájem do doby, než se spolu s chovateli do akce na jejich záchranu vložili i dietologové. Ti totiž začali apelovat na spotřebitele, aby pamatovali na svou zdravou výživu. Kozí sýry, jogurty a tvaroh k ní nesporně patří. Obsahují především minerálie, vitaminy, mikroprvky, z nichž některé nejsou ani v kravském mléce. Ekonomická situace však chovu ovcí a koz dosud příliš nepřála. Mezi českými farmáři převládl názor, že se nevyplatí, neboť nemohou konkurovat největším producentům z Austrálie, kde přírodní podmínky přejí kvalitní produkci masa i vlny. "Uvědomili jsme si, že to není tak úplně pravda. I u nás lze chovat ovce bez prodělků. Máme již dvě odbytové organizace, družstva, která nakupují surovou vlnu k dalšímu zpracování. Australanům samozřejmě konkurovat nebudeme, ale to ani není náš cíl. Chceme chov obnovit a neprodělávět na něm. To možné je," řekl tajemník Svazu chovatelů koz a ovcí Jan Bařina. Od dnešního dne až do neděle bude Bařina spolu s dalšími členy svazu na Výstavišti v Lysé, kde se koná výstava Zemědělec a Náš chov, propagovat chov v českých podmínkách. "Představíme i některé novinky. Například plemeno Zwartbles s kombinovanou užitkovostí, dovezené z Holandska, nebo mohérovou kozu. Návštěvníci uvidí i ruční zpracování vlny," konstatoval Bařina. Řekl také, že problém není v kvalitě vlny českých a moravských ovcí, ale v jejím zpracování. "Austrálie má obrovské zpracovatelské komplexy se stovkami strojů s nejmodernější technologií. Na takové množství ovcí se to vyplatí. V Česku působily spíš jakési manufaktury. I když techniku nelze podceňovat, tak monumentálních rozměrů nikdy nedosáhneme a ani nechceme," dodal. Chovatelé vědí, že lze ovce pást skoro po celý rok, ani sníh jim nevadí, jen mrazy. Totéž platí o kozách. Krmivo tak za den přijde na 3-10 korun, včetně ošetření a přídavků, jako je sůl. Ministerstvo zemědělství rozhodlo, že chov ovcí a koz podpoří. Již pro letošní rok vyplatí chovatelům zhruba tisíc korun na jednu ovci. Chovatelům ovšem dělá starosti zpracování produktů. Platí velmi přísná nařízení pro výrobu sýrů a jogurtů z ovčího nebo kozího mléka. Kdo se do ní chce pustit, musí mít vybavení jako v mlékárně. Pro menší chovatele je to příliš nákladné, a tak odbytové družstvo svazu chce spojit své síly a zřídit společnou výrobnu. Pro spotřebitele, kteří dbají na své zdraví, i pro labužníky je to dobrá zpráva.

* * *

Současný stav

* V České republice je 84 108 ovcí a 31 988 koz.

* Zhruba na dvě třetiny ovcí z jejich celkového počtu vyplatilo ministerstvo zemědělství dotaci.

* Celková částka, jíž stát podpořil chov, dosáhla letos 53,960 milionu korun.

V Jižní Austrálii je největší společností na zpracování ovčí vlny firma Michell@Syn. Zpracovává vlnu od 13,2 milionu ovcí a vyrobí 77 milionů kilogramů kvalitní vlny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info