Ceny ropy se dostaly na nejvyšší úroveň za poslední tři týdny

Neočekávaný pokles amerických zásob topných olejů se podepsal na posunu cen "černého zlata" na nejvyšší úroveň od 22. září. Podle nejnovějších zpráv Amerického ropného institutu se během minulého týdne propadly strategické zásoby ropných produktů USA o 2,8 procentního bodu, což znamená největší pokles od února letošního roku.

"Objem zásob topných olejů je doslova děsivý," neskrývá svůj pesimismus Phil Flynn, analytik u společnosti Alaron Trading v Chicagu. Podle jeho názoru je naprosto reálnou situace, že během letošní zimní sezóny nebude v amerických zásobnících dostatek ropných produktů.

Mírný propad utrpěly za poslední týden i zásoby surové ropy, jejichž stav Americký ropný institut také zveřejňuje. Podle posledních údajů se objem "černého zlata," který mají Spojené státy k dispozici, pohybuje na úrovni 284 miliónů barelů, což za posledních sedm dnů znamená zhoršení o čtyři milióny barelů. O největší propad v těchto zásobách se postaralo Clintonovo rozhodnutí o uvolnění 30 miliónů barelů z druhé poloviny září, což většina obchodujících uvítala. Současný pokles však už znamená velkou míru neklidu.

Listopadový kontrakt na ropu se tak včera na trhu v New Yorku nacházel na úrovni 34 dolarů za barel, což je oproti úterním hodnotám posílení o 2,3 procenta. Na londýnském trhu vzrostla cena ropy Brent s prosincovým dodáním o 73 centů, takže v závěru seance bylo možné získat jeden barel za 32,86 USD.

New York (Bloomberg, hlo)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info