Fencl: Podvody při dovozech se nejvíce týkají agrárních výrobků

Údaje o podvodech při dovozu potravin a agrárních produktů

počet šetřených dovozů 4066

hodnota šetřených dovozů 581 miliónů Kč

z toho již vyšetřených 220

z toho počet, kdy byl zjištěn podvod 128

únik na daních a clech z vyšetřených podvodů 12,6 miliónů Kč

celkové roční úniky při dovozu 2 až 3 miliardy Kč*

* veškeré dovozy, z toho převážnou část tvoří potraviny a zemědělské produkty

Ministerstvo zemědělství, Generální ředitelství cel MF ČR

Celníci budou zřejmě znát minimální ceny také při dovozu potravin.

Při dovozu zboží činí úniky na clu a daních ročně částku ve výši dvou až tří miliard korun, přitom převažují podvody při dovozu agrárních produktů. Na včerejší tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Jan Fencl. V souvislosti s dovozy některých potravin za podezřele nízkou cenu se Ministerstvo zemědělství obrátilo na Generální ředitelství cel, aby tento problém vyřešilo. Ministerstvo podle Fencla zároveň vypracovalo na začátku roku seznam citlivých výrobků a jejich odpovídajících cen, na jehož základě zahájilo Generální ředitelství cel v únoru šetření dovozů s neodpovídající celní hodnotou uskutečněných v loňském roce. "Tento seznam jsme nyní jen aktualizovali," dodal Fencl.

Ministerstvo se tak připojilo k aktivitě tuzemských obchodníků a odvětvových průmyslových asociací zaměřených proti poddeklarovaným či jinak podvodným importům. Svazu obchodu ČR se již podařilo dostat řešení této problematiky na jednání tripartity, jejíž členové minulý týden přijali tzv. seznamy minimálních cen zboží jako podklad pro přijetí konkrétního opatření. V případě přijetí takového nařízení ve vládě by měla uvedené seznamy celní správa k dispozici. Při rozdílu deklarované a skutečné ceny zboží by mohla zboží na hranicích dorovnat clem.

GŘC nyní podle Fencla šetří 4066 dovozních případů v celkové hodnotě 581 miliónů korun. "Jde o 220 dovozních společností a v současné době byly ukončeny kontroly u 128 společností, přičemž předpokládaná výše celních a daňových úniků představuje asi 12,6 miliónu korun," uvedl Fencl. Z šetření vyplynulo jako nejčastější způsob porušování celních a daňových předpisů úmyslně nesprávné celní zařazení zboží, nezapočítávání nákladů na dopravu, přímá podfakturace zboží a dodatečná fakturace cenového rozdílu jako tzv. marketingové služby, machinace s původem zboží a nepřihlášení zboží celnímu úřadu.

Do budoucna připravuje MZe databázi, podle níž budou moci celní úřady monitorovat dovozy s neodpovídající celní hodnotou a provést kontrolu dovozcem uváděných údajů. Po dobu této kontroly úřady sice zboží propustí do volného oběhu, avšak zajistí celní dluh na pokrytí případných daňových a celních pohledávek státu vůči dovozci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info