Těžké kovy v houbách
23.10.2000 | ÚZPI
Težké kovy v houbách
Houby mají sice nízkou energetickou hodnotu, ale obsahují radu velmi potrebných.látek. K tem patrí provitamin A, vitamíny B 1, B 2, D, E, K, PP a C, minerální látky ((K. Fe, P, Ca, Na, Cu) a dále vláknina (vc. nestravitelného chitinu) a urcitý podíl bílkovin (3 - 30 % v sušine). Krome toho vstrebávají ve znacné míre i škodlivé látky z okolí. Ve slovenském Ústavu experimentální fytopatologie a entomologie sledovali obsah rtuti, kadmia a olova v houbách v emisne zatížené oblasti v letech 1990 - 1999.
Rtut kumulují predevším ciruvky a žampiony. Nejvíce je obsažena ve vrstve klobouku s výtrusy, nejméne ve treni. Nejvetší množství byla nalezena v druzích: lišák, bedla, ciruvka a žampion. Témer všechny sledované druhy prekracovaly hladinu 2 mg/kg sušiny; slovenský hygienický limit je 0,5 mg/kg sušiny (ceský limit je 2 mg/kg sušených hub). Doporucení FAO/WHO pripouštejí nejvýše 0,005 mg Hg/kg telesné hmotnosti za týden (tj. 0,3 mg/60kg osobu). Výhodou je, že vstrebatelnost rtuti v lidském organismu je nízká (ca 7 %).
Prípustná týdenní dávka kadmia je podle FAO/WHO 0,007 mg/kg telesné hmotnosti (tj. 0,42 mg/60kg osobu). Obsah kadmia v houbách je nižší než obsah rtuti, ale také výrazne prekracuje slovenský hygienický limit 0,5 mg/kg sušiny (ceský limit je 2 mg/kg sušených hub). Pri extrémne vysokém obsahu kadmia (14 mg/kg sušiny) by k prekrocení týdenní prípustné dávky mohla stacit porce 300 g cerstvých hub. Kadmium kumulují predevším hribovité houby, bedly a žampiony.
Prípustný týdenní limit FAO/WHO pro olovo je 0,025 mg/kg telesné hmotnosti (tj. 1,5 mg/60kg osobu) a limit v houbách je 10 mg/kg sušiny. Tento limit prekrocilo asi 15 % zkoumaných hub. Vysoké koncentrace olova byly zjišteny napr. u bedly.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)

Tweet



