Rybáři začali s výlovy kaprů
27.10.2000 | Zemské noviny
Rybári zacali s výlovy kapru
Výlovem 160hektarového rybníku Vrkoc na Breclavsku zacala ve ctvrtek akciová spolecnost Rybníkárství Pohorelice s predvánocním obchodováním rybami.
"Výlov jednoho z našich nejvetších rybníku potrvá do nedele, každý príchozí muže ochutnat kapra na nekterý z peti až šesti zpusobu. Samozrejme prodáváme také živé ryby za výhodnou cenu," sdelil Právu reditel spolecnosti Václav Jelínek. Jeho námestek Pavel Míšek hodnotí kvalitu letošních kapru, kterí se na pohorelické produkci podílejí 85 procenty, jako velmi dobrou. Presto meli rybníkári problémy v léte, kdy nekteré rybníky vysychaly. "Ríkáme jim nebesáky, jsou závislé výhradne na srážkách. Museli jsme slovit obsádku, jinak by uhynula. Extrémní teploty ubíraly vode kyslík a cást ryb uhynula," vysvetlil Míšek. Pohorelictí rybníkári hospodarí na více než 1600 hektarech celkem 133 rybníku v šesti okresech, pricemž težište výmery leží na Breclavsku a na Znojemsku. Letošní výlov tržních ryb dosáhne zhruba 1200 tun. Podle reditele Jelínka zustane jejich cena vánocního kapra na lonské úrovni, i když neustále rostou ceny vstupu, ponejvíce obilných krmiv. Rybníkári v Pohorelicích prodají obchodníkum kilo prvojakostního kapra za približne 50 korun, výberového za 60. Mají však obavu, že spotrebitel ani nepocítí tuto jejich slušnou cenu. "Nejsme ochotni prodávat naše ryby do Nemecka za ceny pod úroven výrobních nákladu, jak nám nabízejí tamní partneri," pokracoval Jelínek. Hovoril v této souvislosti o klesající oblibe sladkovodních ryb v Cesku. "Všem ceským a moravským rybárstvím ci rybníkárstvím by pomohlo, kdyby se spotreba na osobu za rok zvýšila jen o 15 až 20 dekagramu," tvrdí reditel. Pro nízkou spotrebu (sotva pet kilogramu za rok, pricemž pres ctyri kila pripadá na morské produkty) jsou již nekteré podniky ohroženy a zacínají propouštet. Nebezpecí hrozí také Pohorelickým, pokud se nepodarí splnit plán vánocního trhu. Spotrebitelum rybníkári doporucují využít co nejvíce z ryby, správne by se mely vyhodit jen žábry, kosti a strívko. "Kdo to neumí, zbytecne pozbude až 40 procent váhy z celé ryby," dodal jeden ze zkušených rybáru u Vrkoce.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)

Tweet



