Jižní hranice je blokována

V protestech chtějí odpůrci Temelína pokračovat až do čtvrtka

Poté, co Schüssel nepřiměl rakouské aktivisty k ukončení blokád, Zeman zopakoval varování, že další vrcholná schůzka k Temelínu se nemusí uskutečnit.

Prakticky uzavřeny jsou po včerejšku česko-rakouské hranice. Poslední průjezdný hraniční přechod Valtice-Schrattenberg rakouští demonstranti zatarasili v neděli krátce po poledni. Rakouské úřady daly k blokádě přechodů souhlas do dnešních 20 hodin, ale odpůrci Temelína ze země našeho jižního souseda chtějí znemožnit provoz na přechodech z Horních Rakous do jižních Čech až do čtvrtka 20.00. Blokády na přechodech z Dolních Rakous, sousedících převážně s jižní Moravou, by měly skončit dnes večer.

Podle Josefa Pühringera z Hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí budou trvat blokády tří hornorakouských přechodů Weigetschlag/Studánky, Wullowitz/Dolní Dvořiště a Guglwald/Přední Výtoň nejméně do čtvrtka.

Kancléř Wolfgang Schüssel v sobotu nepřesvědčil demonstranty, aby blokády ukončili. Premiér Miloš Zeman proto včera zopakoval, že neskončí-li blokády do dnešního večera, nevidí důvod k pokračování rozhovorů se Schüsselem o Temelínu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info