Rybníkáři a pytláci

Jevany-Chov ryb je spjat tradičně s jihočeským krajem. Rožmberský regent Jakub Krčin vsak pocházel z Horních Jelčan u Zásmuk a tak má rybníkářstvi historické místo i na Kolínsku. Například kaskáda rybníků v Jevanech.

"S politikařením zde začali již Liechtensteinové někdy v sedmnáctém století. Věděli dobře, že vodní plocha dokáže přinést velice slušné zisky. Využívali dokonale i vody protékající zdánlivě bez užitku mezi jednotlivými rybníky. Na potoce pod hrází Jevanského rybníka vybudovali flokárnu a manufakturu na výrobu šindelů," říká vedoucí střediska přidružené a rybářské výroby Školicího lesního podniku České zemědělské univerzity Petr Hrabánek.

Jevanští rybáři obhospodařují 90 hektarů rybníků. Oproti jiným podnikům jde sice o menší provoz, ale má několik výhod. Hlavně písečné podloží. Proti hlinitému zaručuje samočisticími schopnostmi vyšší kvalitu a chuť rybího masa. Diky tomu, že Jevansko je rekreační oblasti, nelze ve vodách používat cizorodé látky ani třeba přikrmovat chlévskou mrvou.

Přibližně 60 procent z roční produkce 20 tun vylovených ryb kupují rybářské organizace pro sportovní využiti, se zbytkem se setkáváme přímo na stolech. Jde o kapry, štiky nebo okouny, "škoda, že vlastně jen o Vánocích. Rybí maso si zaslouží mnohem větší popularitu. Proto bychom rádi zavedli celoroční prodej přímo na sádkách, které jsou součástí bývalé Liechtensteinské pily," říká Petr Hrabánek.

Hlavní překážkou je paradoxně nedostatek vody. Jevansko a Žatecko máji největší srážkový útlum v Čechách. Potíže jsou i s případným snížením hladiny Jevanského rybníka. Má okamžitý vliv na spodní vody a tím i na hladinu studni v obci.

Rybářská výroba je finančně soběstačná, ale působí hlavně v rámci výuky České zemědělské univerzity. Studenti zde absolvují praktickou výuku, mají možnost podrobně se seznámit s problematikou chovu ryb a vše poznat přímo v terénu.

Jedním z velkých problémů jsou pytláci. V Jevanech šlo odedávna o jakousi lidovou tradici a zábavu. Domorodý pytlák si občas uloví rybu i dnes, ale pro vlastní potřebu. Nesníží se k organizovanému drancování rybníků. Nový zákon o rybářské stráži zvyšuje podstatně pravomoci jejich členů, poskytuje jim i statut veřejného činitele. Rybáři jsou přesvědčeni, že s novými kompetencemi budou při ochraně ryb před pytláky daleko úspěšnější než dříve. Pár takových případů již zaznamenali. Vítají i nové vyšší sazby trestů, které pytlákům, zvláště v organizovaných skupinách, mohou uložit soudy.

Autor: PAVEL PÁVEK

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Datum: 07.11.2000

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info