Kučera k transformaci družstev

Kucera k transformaci družstev

V Poslanecké snemovne jsou tri novely transformacního zákona, ctvrtá je slibována. V podstate to znamená, že všechny politické strany mají snahu tuto problematiku vyrešit a uzavrít.

První novelu predložil poslanec Skopal z CSSD, jejím autorem je Svaz zemedelských družstev a spolecností, svým zpusobem lze tedy ríci, že ministr zemedelství. Tato verze sice mluví o vyporádání podílu oprávnených osob, ale ve skutecnosti vytvárí mnoho barier proti faktickému vyrovnání majetkových nároku oprávneným osobám. Družstvum naopak zarucuje, že je nelze ohrožovat v jejich podnikatelské cinnosti a výsledkem prijetí této novely by bylo "prohlášení stávajícího stavu za stav konecný". Oprávnené osoby by totiž casem zjistily, že vydání svých majetkových podílu reálne vymáhat nemohou a povinné osoby by pod ochranou zákona dokoncily "únik" ze zákonem stanovené povinnosti majetkové podíly oprávnených osob vydat.

Druhou novelu predložili poslanci Tlustý (ODS) a Pešek (US). Jejím autorem je ing. Tyl. Tato novela reší celou problematiku tak, že oprávneným osobám proplatí jejich nevyporádané nároky stát prostrednictvím Pozemkového fondu. Prijetím této novely by získaly všechny oprávnené osoby (vcetne clenu družstev) jistotu, že ve trech splátkách by své majetkové podíly dostaly fakticky proplacené v penezích. Stát by dále vedl celou listinnou agendu všech oprávnených osob a uhradil by i náklady spojené s vymáháním uhrazených majetkových podílu. Asi až na politické vuli po príštích volbách by záleželo, zda by k rasantnímu vymáhání došlo ci ne.

Tretí novelu zpracovali a predložili "zemedelští poslanci ODS". Tato novela oznacuje za povinné osoby i ty právnické osoby, které pred povinností se vyporádat unikaly další majetkovou transformací (akciové spolecnosti apod.) a to podle objemu prevedeného majetku, dává prednost vyrovnání majetkovému pred financním a nutí povinné osoby k uzavrení dohod s oprávnenými osobami krácením poskytovaných zemedelských dotací a podpor. Jejím hlavním smyslem je naplnit puvodní ideu celé transformace, jak byla zákonodárci prijata a narovnat podmínky pro podnikání mezi osobami, které se vyrovnávaly se svými závazky a temi co se zatím nevyrovnávaly. Novela proces vyrovnání podrizuje strukture majetku puvodních a soucasných spolecností, tedy podílu lukrativního a bezcenného majetku a financní hotovosti.

Ctvrtou novelu slibují poslanci KDU-CSL. Z jejich prohlášení zatím zní: Spojíme ze všech novel to dobré, ale budeme chránit družstva. Rozhodující je asi jen druhá veta. Funkcne nelze spojit ani první a tretí novelu (nevydat - vydat) ani druhou a tretí (financne, zaplatí stát - majetkove, vydají družstva). Ctvrtá cesta již zkrátka není. Ze všeho je opet patrné, že o všem nakonec rozhodnou lidovci. Budto se pridají k CSSD a KSCM a budou chránit ty, co zákon nedodržovali a majetek tunelovali anebo se nakonec prikloní k financnímu nebo majetkovému vyporádání nároku oprávnených osob, což samozrejme dnes potrestá nejvíc ty, co se do dnešních dnu nejvíce svým povinnostem vyhýbali.

Ing. Miloslav Kucera

Stínový ministr zemedelství ODS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info