CEFTA naráží na nevůli některých účastníků liberalizovat

Praha,16.11. 2000

Včerejší varšavská premiérská schůzka Středoevropské dohody o volném obchodu (CEFTA) mohla nanejvýš jen začít prošlapávat chodníček k prohloubení volného obchodu. Už před jejím zahájením upozorňovalo „zdravé jádro“ na to, že někteří účastníci zapomínají, že v názvu středoevropské zóny figuruje termín volný obchod.

Start ještě tříčlenného uskupení středoevropských zemí začátkem 90. let byl více než úspěšný. Velice rychle padaly bariéry bránící obchodu s průmyslovým zbožím, kde pojem clo prakticky patří minulosti. Horší už to bylo při rozhovorech o agrárním obchodu. Podmíněné přijetí Slovinska posílilo polský odpor a když Lublaň odmítla plnit přijaté závazky týkající se agrárního obchodu, ocitla se CEFTA ve slepé uličce.

Okamžitě se ukázala síla a slabost jednotlivých účastníků. Potvrdily se úvahy bruselských odborníků sledujících s obavami, že po přijetí nových členů do Evropské unie by se náklady na zemědělskou politiku neúnosně zvýšily. Potřeba konsenzu při rozhodování znemožnila pokračování liberalizace a vedla k vytvoření jakési „dvourychlostní“ CEFTA. Na jedné straně Česká republika, Slovensko a Maďarsko, jejichž zemědělství produktivitou, objemy a kvalitou produkce vysoce převyšují úroveň ostatních zemí, a na straně druhé především Polsko, Slovinsko a v menší míře také Bulharsko a Rumunsko.

Středoevropská dohoda, jakkoli znamenala obrovský přínos pro obnovu vazeb zpřetrhaných po změně režimů na konci osmdesátých let, trpí navíc určitou schizofrenií. Už při jejím vzniku se Čechoslováci, Poláci a Maďaři vší silou bránili její institucionalizaci, vzniku integrace. Obávali se totiž, že by tím jen oddálili přijetí do Evropské unie, jež ve všech zakládajících i později přijatých zemích patří k prioritám zahraniční politiky.

Prostor tak dostal individualismus, který se v poněkud jiné formě později přenesl na politické uskupení postkomunistických zemí, Visegrádskou čtyřku. Výsledkem je jen polovičatá liberalizace bez vyhlídek na změnu k lepšímu.

(pi)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info