Antioxidanty v rýžových otrubách
27.11.2000 | ÚZPI
Prestože je již dlouho známo, že rýžové otruby jsou vynikajícím zdrojem vitaminu a dalších živin, zustávají stále nevyužitým vedlejším produktem loupání rýže. Rýžové otruby obsahují asi 20 % lipidu, podobne jako jiné olejniny, ovšem olej z rýžových otrub (ORO) obsahuje mnohem vetší podíl nezmýdelnitelných lipidu než bežné zdroje rostlinných oleju. Nezmýdelnitelná frakce v ORO obsahuje jedinecný komplex prírodních antioxidantu, z nichž nejvíce pozornosti zasluhují tokoferoly (vitamin E), tokotrienoly a oryzanol, které se používají jako cenná jako aditiva v potravinách, farmaceutických a kosmetických prípravcích. Na obsah antioxidantu v rýžových otrubách má rozhodující vliv odruda a zpusob prumyslového opracování rýže. Bežnou technologií se získávají rýžové otruby z ruzných vrstev zrna jako netrídená masa, a po opracování párou se extrudují do relativne stabilních pelet, z kterých se potom extrahuje olej. Obsah antioxidantu v jednotlivých šaržích pelet se muže znacne lišit. Výzkumy, provádenými na univerzite v Arkansasu bylo zjišteno, že pri trístupnovém loupání rýže se získají frakce s nejvyšší hladinou tokoferolu a tokotrienolu z douhozrnné a strednezrnné rýže pri druhém loupání, zatímco otruby z prvního loupání mají nejvyšší obsah oryzanolu. Rovnež bylo konstatováno, že pri opracování párou a následné extruzi se obsah tokoferolu a tokotrienolu nemení, ovšem množství oryzanolu se snížilo o 26 %.. Otruby z dlouhozrnné rýže mají celkove vyšší obsah tokoferolu, tokotrienolu a oryzanolu než otruby z rýže strednezrnné.
Cereal Chemistry, 77, 2000, c. 5, s. 551-555 (kop)
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



