Masokombinát Martinov podal návrh na konkurs kvůli insolvenci

Masokombinát Martinov podal návrh na konkurs kvuli insolvenci

A.s. Masokombinát Martinov, druhý nejvetší producent masných výrobku v CR, podala na sebe u Krajského obchodního soudu v Ostrave návrh na konkurs kvuli insolvenci. Dluhy firmy se pohybují kolem 800 miliónu Kc a zhruba polovinu tvorí závazky vuci ctyrem bankám. "Bankovní domy se kvuli vysokému riziku rozhodly neobnovit standardní financování umožnující obnovení plné produkce a splácení dluhu dodavatelum," rekla Eva Kijonková, která ostravskou firmu mediálne zastupuje.

Podnik je podle ní pod sílícím tlakem veritelu, jejichž požadavky výrazne prevyšují soucasné financní možnosti. Firma ukoncila hospodarení prvních devíti mesícu roku se ztrátou 210 miliónu Kc a za celý letošní rok zaznamená ztrátu v rádech stovek miliónu korun.

"Vyrovnání všech závazku z minula by spolecnosti za této situace trvalo minimálne 15 let," tvrdí Kijonková. Podle ní by bez rychlé ocisty od starých dluhu a rizik formou konkursu firma procházela dlouhotrvající agónií bez šance na vstup strategického investora. "Návrh na konkurs ani jeho prohlášení nezastaví chod Masokombinátu Martinov," doplnila mluvcí.

Vedení spolecnosti Prospective Solution, která ostravský masokombinát kontroluje od letošního ríjna, zvažovalo i variantu nuceného vyrovnání s veriteli. Tem by ovšem masokombinát musel být schopen behem dvou let uhradit zhruba 240 miliónu korun, což v tuto chvíli není schopen zarucit.

U Krajského obchodního soudu v Ostrave byly dosud podány ctyri návrhy na konkurs Masokombinátu Martinov. Návrhy podaly spolecnosti Gamex z Ceských Budejovic, Poly-clip System z Prahy, Služby pro zemedelství z Milevska a firma Malec a Vavrik z Prahy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info