Soukromí farmáři se kvůli kvótám radikalizují

Vláda se pravděpodobně dočká razantního protestu. "Vysloužila" si to svým nařízením, které zemědělcům udává, kolik mléka smějí vyrobit. Se zavedením výrobních kvót na mléko zásadně nesouhlasí Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ). Farmáři včera požádali vládu, aby své rozhodnutí okamžitě zrušila. "Jsme připraveni použít i radikální zákonné formy protestu k vyjádření našeho nesouhlasu."

Nařízení zřejmě bude posuzovat i Ústavní soud. Soukromníci si již nechali vypracovat ústavní stížnost, kterou mu budou adresovat. "Tento systém (kvotace) nejen že pošlapává naše ústavou zaručené právo na svobodné podnikání, ale hrubě zasahuje i do hospodářské soutěže a vytváří až likvidační podmínky pro rozvíjející se podnikatele," uvádí ve svém včerejším prohlášení ASZ. Soukromníci podle něj nepřijímají argument vlády, že kvóty fungují v EU: "Tam totiž nebyly 40 let kolchozy."

Farmáři proto považují v tomto smyslu kvóty "za projev socialistické zvůle a byrokratické arogance". Již minulý týden proti vládnímu nařízení vystoupili s tím, že konzervuje současný neblahý stav podnikání v zemědělství. "Toto opatření zkříží plány hospodářů, kteří zainvestovali a čekají, že se jim vložené prostředky vrátí. Bez ohledu na to, zda jde o soukromou či družstevní formu podnikání," řekl našemu listu soukromý zemědělec Jan Miler. Podle jeho slov totiž kvóty zaručí odbyt mnoha nerentabilním podnikům namísto toho, aby vláda hledala způsob, jak podpořit perspektivní zemědělce. "Těchto nesmyslných opatření je ze strany státu čím dál víc," dodal farmář. Předseda ASZ Stanislav Němec minulý týden označil kvóty za zřejmě největší zásah státu do svobody podnikání po roce 1989. "Chceme podnikat bez státní šikany!" tvrdí ASZ, jež má v pátek jednat o možném svolání protestní akce.

Vedle nařízení zavádějící kvóty na mléko se podle vlády předpokládá i zavedení kvót na cukr. "To může otevřít cestu ke kvótám na jakýkoli výrobek," varují farmáři ve svém prohlášení.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info