Nejnovější kroky EU k bezpečnosti hovězího

Ve dnech 20. a 21. 11. zasedala v Bruselu Rada ministrů zemědělství členských států EU a navrhla další opatření k větší bezpečnosti hovězího masa a předložila je Stálému veterinárnímu výboru, což je odborný orgán Evropské komise. Tyto návrhy Stálý veterinární výbor v následujících dnech, 22. a 23. 11. posoudil, schválil a předložil je k formálnímu schválení Evropské komisi, která o nich rozhodne v příštích dnech.

Stálý veterinární výbor souhlasí z názorem Evropské komise rozšířit opatření již dříve přijatá v rámci boje proti BSE, (tj. např. zákaz masokostních mouček ze savců pro přežvýkavce, zpracování živočišného odpadu za teploty 133 °C, při tlaku 3 barů, po dobu 20 minut, stažení specifického rizikového materiálu z potravního řetězce a zavádění rychlotestů aplikovatelných na rizikové kategorie zvířat).

Co tedy země EU bude podle Stálého veterinárního výboru čekat?

První opatření - od 1. 3. 2001 vstoupí v platnost zákaz použití těl všech mrtvých zvířat pro výživu zvířat. To znamená, že se od tohoto data nesmí pro krmení skotu použít žádné kadávery nejen z hospodářských zvířat, ale i ze zvířat ze zájmových chovů, z koček, psů i zvířat ze zoo a cirkusů.

Druhé opatření - dále bude rozšířen program laboratorního vyšetřování přijatý již letos v červnu, a to tak, že toto rozšíření vstoupí v platnost od 1. 1. 2001 a bude se týkat všeho rizikového skotu. Tedy všeho nemocného dobytka nutně poraženého, a zvířat jevících změny chování nebo neurologické příznaky, starších 30 měsíců. Od 1. července 2001 Stálý veterinární výbor předpokládá, že nabude účinnosti další rozšíření těchto testů i u veškerého skotu staršího 30 měsíců na jatkách, přesněji řečeno poraženého dobytka, který má vstoupit do potravního řetěze.

Praktické provádění testů u všech poražených zvířat bude upřesněno později podle výsledků a zkušeností získaných při provádění testů u skotu rizikových skupin.

Obě rozhodnutí musejí být ještě formálně přijata Evropskou komisí v příštích dnech.

Státní veterinární správa ČR všechna jednání orgánů Evropské unie a všechna jejich rozhodnutí pečlivě sleduje a je schopna přiměřeně situaci přijmout odpovídající opatření. Přestože v naší republice nebyla BSE dosud diagnostikována a ani není masokostní moučka na domácím trhu smrtící (i kdyby ji někdo přes zákaz skotu zkrmoval), jak uvádí jedna podivná informace v tisku, vykonává Státní veterinární správa ČR důvěryhodný dozor nad bezpečností potravin.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info