Krize kolem BSE šokuje německé spotřebitele

Krize kolem BSE šokuje nemecké spotrebitele

Mohu si ješte dát hovezí steak? Není mléko závadné? Neobsahují pomády na rty dobytcí komponenty? Podobné otázky v techto dnech znepokojují v sousedním Nemecku mnohé spotrebitele, kterí jsou od minulého víkendu šokováni prvními zjištenými prípady "nemoci šílených krav" v nejsevernejší spolkové zemi Šlesvicku-Holštýnsku. Konzumenti doslova pretezují "horké linky" zavedené urychlene na ministerstvu zemedelství v Berlíne i na regionálních úradech ve všech nemeckých zemích.

"Zákazníci nás doslova bombardují dotazy," ríká mluvcí Nemeckého svazu masného prumyslu Wolfgang Lutz. Kvuli obavám ze šírením bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) vládne mezi lidmi velká nejistota, dodává zverolékarka Ingrid Bosková z Magdeburku, která je jednou z mnoha informátoru na telefonech.

Masné hospodárství pocítá kvuli krizi kolem BSE se znacným poklesem odbytu hovezího. "Poptávka se snízí asi o 30 procent," soudí Lutz. Nejvetší jatka v jihonemecké zemi Bádensku- Württembersku musela zastavit porázky hovezího dobytka a podnik je pred zhroucením.

Obchodníci, kterí ve svetle starých zpráv o "šílených kravách" v Británii po léta vystavovali nad reznickými pulty cedulky s nápisy, ze hovezí pochází ze zdravých nemeckých chovu, mají rázem a nechtene mnohem mín práce. Nekterí lidé se navíc bojí i veprového nebo drubeze v obavách, ze zvírata byla krmena masokostní mouckou. Nákazou zmenené bílkoviny v tomto produktu se povazují za puvodce BSE.

Poplach kolem BSE vyvolal v Berlíne jedno krizové zasedání za druhým. Od vyhlášeného okamzitého zákazu masokostní moucky musela vláda z právních duvodu ustoupit a místo toho pripravila zvláštní zákon, který muze zacít platit uz v sobotu.

Ve Spolkovém snemu, kde se tento týden probírá státní rozpocet, se prímo nabízí otázka, co vlastne jedí v soukromí politikové, kterí musejí sluzebne o zákonu rozhodnout. Restaurace vedle plenárního sálu nabízí jako rychlý obed uzenou krkovici se zelím nebo kurecí prsa. Hovezí? Vubec ho nemáme na jídelnícku, ríká jedna z obsluhujících. Predseda opozicních liberálu (FDP) Wolfgang Gerhardt zactený v parlamentu do novin pojídá paštiku a smetanový sýr. O zákazu hovezího masa pritom nechce nic slyšet.

Berlínská obchodní sít hodlá od príštího pondelka nabízet jen maso ze zvírat, která absolvovala testy na BSE. Hovezí do té doby v metropoli zmizelo z jídelnícku školních a predškolních zarízení, jak to doporucila mestská správa. Úrady tak vyvodily první dusledek z nákazy BSE, která muze u lidí vyvolat smrtelnou Creutzfeldtovu-Jakobovu nemoc.

Sít rychlého obcerstvení McDonald's ale zatím odliv zákazníku nepocituje. "Uz léta jím hamburgry a jestlize byla zvírata nemocná, je uz stejne pozde," ríká jeden muz ukusující BigMaka. "Naši zákazníci nejsou tak citliví jako prumer obyvatelstva," dodává mluvcí síte Burger-King Petra Sammerová.

Velkokuchyne v Mnichove však zatím upouštejí od hovezího. Restaurace v bavorské metropoli zatím reagují ruzne a jídelny s tradicní bavorskou kuchyní se musejí rozhodnout, zda budou dál nabízet oblíbené hovezí rolády a steaky.

"Duvod pro paniku neexistuje," uklidnuje Rainer Krämer z obchodní síte Reichelt v Berlíne a okolí. "Riziko, ze clovek zemre pri procházce nebo v aute, je mnohem vetší," nabádá. Lidé ale presto neduverují. Experti tvrdí, ze nyní je treba hlavne se vystríhat hovezího mozku nebo kostní drene. Na morkovou polévku by se ted melo spíše zapomenout.

To, co jednem prináší starosti, nekomu zase dobrý výdelek. Dokud neustane poptávka po urychlených testech, je to pro nás dobrý obchod, ríká Thomas Laue ze Spolecnosti pro molekulární biologickou diagnostiku v Hamburku. Poptávka po zkouškách prudce vzrostla a jedna stojí 100 marek. V príštích týdnech jich ústav provede denne kolem jednoho tisíce.

Tradicní slogan nemeckých zemedelcu "Maso je kus zivotní síly" má - soude podle situace z posledních dnu - na kahánku. Hospodári si asi budou muset vymyslet jiné, dodává k tomu deník Die Welt.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info