Ještě přísnější dozor nad pravidly pro zacházení s masokostními

Ještě přísnější dozor nad pravidly pro zacházení s masokostními moučkami

Státní veterinární správa ČR (SVS ČR) s okamžitou platností znásobuje dozor v asanačních podnicích nad zdravotní nezávadností výroby masokostní moučky. Ve spolupráci s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) znásobí dozor i nad dodržováním zákona o krmivech a prováděcími vyhláškami. Obě dozorové organizace využijí všech sankčních možností, které zákon umožňuje, pokud zjistí porušování veterinárního zákona č. 166/1999, vyhlášky č. 286/1999 zákona o krmivech č. 91/1996 a vyhlášek č. 194/1996 a č.256/1997.

Zejména se to týká označování masokostních mouček nápisem, že nesmějí být zkrmovány přežvýkavcům, ani, že nesmějí být přimíchávány do krmných směsí pro ně. Dále budou oba dozorové orgány, SVS ČR a ÚKZÚZ, kontrolovat dodržování zákazu zkrmování masokostních mouček přežvýkavcům, zejména skotu, i v jednotlivých zemědělských hospodářstvích.

Dozorovými orgány bude stejně tak přísně postihováno případné zjištěné nedodržení parametrů platících pro zpracovávání kafilerní suroviny v asanačních podnicích.

Tato opatření veterinární správa považuje za čin předběžné opatrnosti, neboť podle dosavadních poznatků, kontrol i podmínek výroby lze říci, že masokostní moučky u nás vyráběné jsou z hlediska nebezpečí BSE bezpečné.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info