Pivovar Hostan se vrátí mezi velké

Znojemský pivovar vsadil na sudové pivo, kterým konkuruje lídrům na trhu

Znojmo, 28.11. 2000

Letošním rekordním výstavem se znojemský pivovar Hostan, s.r.o., po pěti letech v kategorii malých pivovarů opět zařadí mezi své velké konkurenty. Firemní plány totiž počítají s tím, že do konce roku pivovar uvaří a prodá 12 tisíc hektolitrů piva nad dvousettisícovou hranici. »Administrativně se staneme velkým pivovarem. Růst výstavu nás těší, na druhou stranu však ztratíme výhodu nižší spotřební daně,« konstatoval jednatel Hostanu Petr Dvořák.

S expanzí na regionálním trhu však Hostan musí řešit i problémy s výrobní kapacitou. »Dvě stě tisíc hektolitrů je optimální množství,« vysvětlil Dvořák. Areál znojemského pivovaru je navíc obklopen historickými památkami a jeho případné rozšiřování je v řadě ohledů prakticky nemožné. »Přesto se nám podaří letos rozšířit kapacitu ležáckého sklepu o 20 % a v příštím roce budeme investovat do intenzifikace varny ze čtyř na šest várek za 24 hodin. V letní sezóně tak budeme operativnější,« doplnil jednatel. V rámci úprav technologií je podle jeho slov možné počítat s růstem a udržením výstavu na hranici 220 tisíc hektolitrů. Letošní růst výstavu Hostanu kopírují také tržby. Jen za prvních deset měsíců vzrostly na téměř 150 miliónů korun a předstihly tak loňský celoroční výsledek. »Firma je stabilizovaná a naše hospodaření držíme trvale v černých číslech,« uvedl Petr Dvořák.

Podle názorů odborníků se může malým pivovarům začít dařit lépe. »Ustaly tlaky na cenový dumping v kategorii lahvových piv,« zdůraznil jednatel Hostanu. Změnu strategie, která se začala projevovat již koncem loňského roku, potvrdily nedávné cenové úpravy u lídrů trhu. S krystalizací majetkových poměrů totiz nastal ústup od snahy ovládnout trh prostřednictvím nejlevnějších piv prodávaných v hypermarketech. »Ztrátová výroba a cenové podbízení nepřinášelo patřičné výnosy a zvýšení tržního podílu,« uvedl analytik Roman Cenek z Atlantik FT. Hostan navíc našel pro konkurenční boj s většími pivovary zbraň v podobě sudového piva. »Pro malé pivovary je zvyšování podílu sudového piva na výstavu šancí, jak přežít;« poznamenal Dvořák.

(ick)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info