Linea hodlá upevnit pozice

Nivnice, 27. 11. 2000

I přesto, že tuzemský trh s ovocnými šťávami stagnuje, a.s. Linea Nivnice hlásí letos růst obratu. Jeden z největších českých výrobců totiž za deset měsíců vykázal tržby v hodnotě 681 miliónů korun a do konce roku očekává jejich navýšení až na 820 miliónů, což je přibližně o 30 miliónů více než loni.

»Prodeje rostou, vývoj však není tak rychlý, jak jsme předpokládali,« vysvětlil marketingový ředitel firmy Petr Ambros. »Tento rok klademe důraz především na rentabilitu, nejde nám o maximalizaci tržeb,« dodal. Podle něho růst obratu Linea realizuje zvyšováním tržního podílu.

Nivnická firma prošla úspěšně cenovou válkou a zařadila se mezi trojici předních producentů ovocných šťáv, která hluboko za sebou nechala zbývající firmy. S výrobou nápojů v tetrapakových obalech přitom začala v roce 1995. Nyní tento výrobní program tvoří až 60 procent tržeb a Linea drží více než dvacetiprocentní podíl na trhu.

„Máme značné ambice. Naší konkurenční výhodou je, že provozujeme lisovnu ovoce. Při výrobě ovocných šťáv tak máme vyšší přidanou hodnotu,“ konstatoval generální ředitel Gabriel Slanicay.

L.inea počítá s tím, že v příštím roce své postavení na trhu ještě upevní. »Budeme podporovat naši značku Hello v neztenčené míře,« uvedl Ambros. Podobný postup volí nivnická společnost také na Slovensku, kam směřuje drtivá většina firemního exportu.

Recept pro přežití na vysoce konkurenčním tuzemském trhu vidí Linea především v širokém portfoliu výrobků a ve zvyšování produktivity práce. „V roce 2001 ho ještě rozšíříme,“ doplnil. Podle něho je český trh příliš malý na úzkou specializaci. Firemní plány počítají v příštím roce s dalšími investicemi do technologií. Nyní má Linea čtyři linky na výrobu šťáv v obalech Tetra Palc, které pracují v nepřetržitém třísměnném provozu, a počátkem roku bude instalovat pátou.

Kromě ovocných šťáv se Linea pohybuje také na trhu se sirupy, lihovinami a ovocnými víny. Mezi klíčové odvětví pak patří zpracování jablek a výroba jablečného koncentrátu.

(ick)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info