Zájem o hovězí maso klesá

Zájem o hovezí maso klesá

Praha - Cechum prestává chutnat hovezí. Rezníci i obchodníci si stežují, že poptávka po nem neustále klesá. Panika z nemoci šílených krav, která postihla západní Evropu, se zacíná pomalu projevovat i v Cesku, i když více lidí zatím odrazuje vysoká cena, a nikoli strach z nákazy. Nekteré masokombináty oznámily, že zrejme brzy prestanou skot nakupovat. Masokombinát v Ostrave Martinove se už pripravuje výlucne na porážky vepru. "V listopadu zájem o hovezí prudce poklesl. Nyní už porážíme 95 procent prasat a jenom necelých pet procent skotu," rekla vcera mluvcí podniku Eva Kijonková. Pokles zájmu o hovezí se projevil také ve firme Procházka v Roudnici nad Labem. "Poptávka se snížila asi o petinu," uvedl obchodní reditel Arno Fišera. Na tom, že lidé nakupují stále méne drahého hovezího masa, však není nic prekvapivého. "Museli jsme zvýšit ceny, proto zákazníci vybírají levnejší veprové a drubež," rekl Fišera. Také Kijonková je presvedcena, že prudký pokles odbytu hovezího na Ostravsku odpovídá sociální situaci tohoto regionu. Nekterí rezníci vcera oznámili, že od nich americká spolecnost McDonald´s prestala objednávat hovezí do hamburgru a nahradila ho kurecím masem. Zástupkyne McDonald´s v Cesku Drahomíra Jiráková to poprela. "Na základe informací, které máme k dispozici, nepristoupila naše firma v žádné zemi ke stažení produktu obsahujících hovezí maso," sdelila Jiráková. K uklidnení tuzemském trhu jiste neprispeje zpráva, že unie se rozhodla vybít skot starší trí let. Na pul roku zakázala krmit mouckami nejen prežvýkavce, ale i další druhy hospodárských zvírat. Cesko zatím podobná opatrení nepripravuje. V nekterých západoevropských zemích už kvuli nemoci šílených krav vzniká mezi spotrebiteli panika. Pruzkum v Nemecku napríklad prokázal, že plná tretina Nemcu odmítá jíst jakékoli hovezí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info