Zájem o hovězí maso klesá
30.11.2000 | Zemské noviny
Zájem o hovezí maso klesá
Praha - Cechum prestává chutnat hovezí. Rezníci i obchodníci si stežují, že poptávka po nem neustále klesá. Panika z nemoci šílených krav, která postihla západní Evropu, se zacíná pomalu projevovat i v Cesku, i když více lidí zatím odrazuje vysoká cena, a nikoli strach z nákazy. Nekteré masokombináty oznámily, že zrejme brzy prestanou skot nakupovat. Masokombinát v Ostrave Martinove se už pripravuje výlucne na porážky vepru. "V listopadu zájem o hovezí prudce poklesl. Nyní už porážíme 95 procent prasat a jenom necelých pet procent skotu," rekla vcera mluvcí podniku Eva Kijonková. Pokles zájmu o hovezí se projevil také ve firme Procházka v Roudnici nad Labem. "Poptávka se snížila asi o petinu," uvedl obchodní reditel Arno Fišera. Na tom, že lidé nakupují stále méne drahého hovezího masa, však není nic prekvapivého. "Museli jsme zvýšit ceny, proto zákazníci vybírají levnejší veprové a drubež," rekl Fišera. Také Kijonková je presvedcena, že prudký pokles odbytu hovezího na Ostravsku odpovídá sociální situaci tohoto regionu. Nekterí rezníci vcera oznámili, že od nich americká spolecnost McDonald´s prestala objednávat hovezí do hamburgru a nahradila ho kurecím masem. Zástupkyne McDonald´s v Cesku Drahomíra Jiráková to poprela. "Na základe informací, které máme k dispozici, nepristoupila naše firma v žádné zemi ke stažení produktu obsahujících hovezí maso," sdelila Jiráková. K uklidnení tuzemském trhu jiste neprispeje zpráva, že unie se rozhodla vybít skot starší trí let. Na pul roku zakázala krmit mouckami nejen prežvýkavce, ale i další druhy hospodárských zvírat. Cesko zatím podobná opatrení nepripravuje. V nekterých západoevropských zemích už kvuli nemoci šílených krav vzniká mezi spotrebiteli panika. Pruzkum v Nemecku napríklad prokázal, že plná tretina Nemcu odmítá jíst jakékoli hovezí.
Další články v kategorii
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)

Tweet



