Verdikt o investorovi až v březnu

Krajský obchodní soud stále nepovolil Zetoru vyrovnání s věřiteli

Brno, 5.12. 2000

Čekání na investora, který by do akciové společnosti Zetor přinesl kapitál a definitivní jistotu záchrany firmy, se protáhne nejméně do března příštího roku. Jak HN informoval náměstek ředitele Revitalizační agentury Miroslav Zámečník, právě v závěru tohoto měsíce by měla být vybrána nejlepší finanční nabídka jednoho ze zájemců o strategický vstup do brněnského výrobce traktorů.

Konsolidační banka, jako většinový akcionář Zetoru, včera schválila časový plán prodeje připravený Revitalizační agenturou. »V polovině ledna by se tak po zaslání předběžných nabídek mělo vyjasnit, kteří tři ze současných sedmi zájemců budou mít možnost utkat se v závěrečném kole, « vysvětlil Zámečník s tím, že všichni investoři jsou zatím ve hře. »Není vyloučeno, že přibudou ještě další zájemci. Již nyní však máme dobrou kolekci investorů,« doplnil.

Završení záchranářských prací Revitalizační agentury v Zetoru však nabírá zpoždění. V původních plánech totiž jako termín nalezení strategického partnera figuroval závěr letošního roku. Navíc není jisté, že se podaří dodržet i nynější časový harmonogram. »Věc je komplikovaná tím, že krajský obchodní soud dosud nepovolil Zetoru vyrovnání s věřiteli. Celý prodej Zetoru investorovi totiž musí odsouhlasit věřitelé,« konstatoval Miroslav Zámečník.

Jakékoliv další zpoždění výběru investora však znamená prohlubování kumulované ztráty Zetoru. Od nového majitele se totiž očekává, že rázně zasáhne do struktury firmy ve prospěch zvýšení rentability. »Zetor letos opět vykáže vysokou ztrátu. Opravdová restrukturalizace firmy zatím nezačala,« připomenul analytik Petr Bodeček z brokerské společnosti Cyrrus.

(ick)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info