Faktické plnění dvounulky ze strany EU stále neexistuje

Ačkoli oficiálně, i když se zpožděním, platí i ze strany Evropské unie takzvaná dvounulová varianta liberalizace agrárního obchodu, musí i v současné době platit při exportech do EU tuzemští obchodníci cla. V rozhovoru pro Agris to uvedl ředitel společnosti AGF Trading František Janů, podle kterého má podnik jen v případě exportů krůtího masa v EU v současné době kolem 35 milionů korun.

I když byla totiž dvounulová varianta na straně EU legalizována 7. listopadu, platí podle Janů pro importéry z EU povinnost zajistit si na dovážené zboží z ČR licenci, která zboží v rámci dohodnuté kvóty od cla osvobozuje.

Faktické plnění dvounulové varianty ze strany EU tedy stále neexistuje, a tento stav může podle náměstka ministra zemědělství Tomáše Zídka potrvat ještě "řádově týdny". Poté, co byla legalizována dvounulová varianta, totiž musí podle jeho slov přijmout národní legislativy členských zemí vlastní postup liberalizace, a to nějakou dobu trvá. Na druhou stranu by na tento princip měla být podle Zídka Unie již připravena, protože podobné refundace cel již EU uplatnila vůči Maďarsku, takže "je na tento princip zvyklá".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info