Studium vlastností sladu hvozděného
11.12.2000 | ÚZPI
Studium vlastností sladu hvozděného na jednolískovém
laboratorním hvozdu
Na laboratorním jednolískovém hvozdě byly sledovány technické a technologické podmínky hvozdění zeleného sladu z ječmene odrůdy Akcent s obsahem bílkovin 11,5 % v sušině, připraveného při máčecí teplotě 14 °C. U vyhvozděných sladů byly sledovány následující parametry jakosti: barva sladiny, extrakt sladu, relativní extrakt sladu 45 °C, diastatická mohutnost, stupeň prokvašení, obsah rozpustného dusíku, friabilita sladu, obsah beta-glukanů a obsah prekurzorů dimethylsulfidu (PDMS). Ukazatele jakosti významně ovlivňovala teplota vzduchu při předsoušení a dotahování sladu (nižší teploty vedly k lepším ukazatelům), poloha vrstvy sladu (nepříznivý vliv vyšších vrstev sladu na jako jakost). Hodnoty diastatické mohutnosti a friability spolehlivě vypovídají o průběhu předsoušení a intenzitě dotažení sladu. Technologie příznivá pro zachování aktivity beta-glukanasy je nevhodná pro snížení obsahu PDMS.
Kvasný Prům., 46, 2000, č.6,s. 161-166 (Per)
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)

Tweet



