Dvě firmy v metropoli odzkouší tvrdé podmínky EU

Hospodářská komora hl. m. Prahy se obává, že se vstupem naši země do unie by konkurenceschopnost pražských firem mohla klesnout.

Praha, 11. 12. 2000

Z padesáti regionů kandidátských zemí střední Evropy, které odpovídají statistické jednotce NUTS II, s níž kalkuluje metodika regionálního financování Evropské unie, plných 48 regionů vykazuje hrubý domácí produkt na hlavu pod hranicí 75 procent průměru EU. Jedinými dvěma »bohatými« regiony, které tento průměr převyšují, jsou Praha a Bratislavský kraj. Podle Eurostatu Praha dosáhla v letech 1995 až 1997 119 a Bratislavský region 96 procent průměru HDP Evropské unie. Tato lichotivá čísla ovšem oba zmíněné regiony v podstatě vyřazují z mnoha možných podpor udílených Bruselem.

Hospodářská komora hlavního města Prahy (HKP) si je vědoma, že začlenění naší země do Evropské unie bude mít charakter zásadní ekonomické změny, již budou muset do své podnikatelské strategie zakomponovat všechny tuzemské podnikatelské subjekty. Většina firem však nepochybně nebude ani schopna hloubku blížících se změn studovat, tím méně na ně samostatně a včas reagovat. I když Praha příliš se štědrou rukou Bruselu vzhledem ke své poměrně značné průměrné výši HDP na hlavu počítat nemůže, konkurenceschopnost pražských firem na odpovídající výši nutně být nemusí.

HKP proto stála u zrodu pilotního projektu přípravy střední pražské firmy na vstup ČR do unie. V minulých dnech komora pro svůj projekt již vybrala Pražskou strojírnu, a. s. a projektovou, inženýrskou a konzultační společnost SATRA, s. r. o.

· Obě firmy splňují zadané parametry pro projekt, totiž že počet zaměstnanců nepřevyšuje 250 osob,

· V podniku je vyjasněná vlastnická struktura.

· V čele podniku stojí »osvícený« management, podnik je schopen spolufinancování projektu.

· Podnik má zdravé finance a vyjasněný výrobní program.

· Podnik hraje nezanedbatelnou roli v ekonomice města a má nekonfliktní vztahy s magistrátem.

· Podnik má reálně existující obchodní výměnu se zeměmi EU.

· Podnik má certifikát kvality ISO 9000 či pod.

Kritéria původně předpokládala, že do pilotního projektu se zapojí výhradně průmyslové firmy. Nakonec komora do projektu zařadila i společnost SATRA, která je mj. členem Sdružení pro přímé zahraniční investice a svou činností má úzké vazby na členské země Evropské unie.

V rámci pilotního projektu se bude posuzovat připravenost podniku v pěti hlavních oblastech: Obchodní a výrobní problematika, Zaměstnanecká a sociální problematika, Problematika daňová a účetní včetně požadavků na statistická data, Ekologická problematika a Právní problematika.

Jak našemu listu řekl Václav Okleštěk, předseda sekce pražské hospodářské komory pro EU, náklady na realizaci projektu, při níž se počítá i s účastí expertů ze zahraničí, dosáhnou v případě každého vybraného podniku asi 850 tisíc korun. Z tohoto důvodu si Okleštěk dosud ani netroufá odhadnout, kdy by výsledky projektu mohly být definitivně známy.

Právě dostatek peněz nyní představuje alfu a omegu realizace celého pilotního projektu. Komora se však nevzdává naděje, že by mohl nakonec přece jen pomoci i Brusel se svými předstrukturálními fondy.

Pražská strojírna je ve stoprocentním vlastnictví Dopravního podniku hl. m. Prahy, a. s., a v současné době má 172 zaměstnanců. Firma má jako hlavní předmět činnosti výrobu kolejových konstrukcí a systémů pro ovládání výhybek. Rovněž provádí renovaci tramvajových kol, náhradních dílů apod. Loni úspěšně vykročila k diverzifikaci výroby, když začala vyvíjet a produkovat kogenerační agregáty.

SATRA, s. r. o., je rovným dílem vlastněna dvěma společníky a zaměstnává čtyři desítky pracovníků. Společnost je specializována na inženýrské stavby, zejména podzemní, s velkým podílem technologie. Znám je například podíl společnosti SATRA na stavbách pražského městského okruhu. Sesterskou firmou je SATRA Picek Architects, zaměřená na urbanismus, architekturu, design a interiéry.

(šav)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info